Още по темата

Специализираният наказателен съд даде ход на делото за КТБ, то ще се води при отсъствието на основния обвиняем Цветан Василев. Така то тръгна от четвъртия опит. По него подсъдими са 18 души.

Без дебати: Депутатите приеха закона на Пеевски за КТБ

ВАС отсъди срещу синдиците на КТБ

Пеевски и ДПС внесоха нов закон за КТБ

Адвокатите на бившия банкер Цветан Василев изразиха позиция, че той е нередовно призован и поискаха делото да бъде отложено отново. Те отбелязаха, че има процедурни нарушения от страна на сръбските власти, които със съдебна поръчка от България са му връчили документите по делото, както и че Василев не е получил и не се е запознал с гражданския иск срещу него.

Представителите на държавното обвинение, сред които е и ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев заявиха, че няма пречки делото да започне като допълниха, че Цветан Василев е редовно призован и фактът, че в момента срещу него се води дело по екстрадиция в Сърбия, не е причина той да не се яви на днешното заседание.

След едночасово съвещание съдът определи, че не са налице процесуални пречки за даване ход на разпоредителното заседание. Според съда Василев е редовно призован и ако той иска да присъства лично по делото би могъл да заяви пред сръбските власти, че иска да бъде екстрадиран у нас. Съдът определи, че няма пречка делото да се води в отсъствието на Василев и допълни, че не е налице непреодолима правна и фактическа пречка за неявяването му.

Синдиците на фалиралата банка поискаха да се конституират като граждански ищец по делото с един общ иск, който съдържа 145 отделни граждански иска за над 2 млрд. лв. Според част от адвокатите на подсъдимите съдът не трябва да позволява това, защото вече има над 140 предявени граждански иска в Софийски градски съд със същото основание и за същите кредити, както и че има съвпадения между тях и този иск, който сега се иска да бъде приет. След съвещание съдът отказа да присъедини като страна по делото синдиците, защото това ще доведе до забавяне на делото.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.