Още по темата

Окръжната прокуратура във Варна повдигна обвинение срещу 28-годишния Бейтула Исмаил, който блъсна и уби с колата си 23-годишният Николай Терзиев.

Инцидентът стана в края на август на магистрала „Хемус“.

Вижте в галерията рокери на протест пред турското посолство и Съдебната палата срещу „беззаконността на пътя“

Случаят предизвика бурна реакция в социалните мрежи, след като сестрата на загиналото момче публикува „кърваво“ писмо, в което се обърна към премиера Борисов с думите: "Дали ще почива в мир?“.

Повод за реакцията й стана факта, че до този момент обвиненият не беше задържан от полицията.

Само за часове изповедта й беше споделена от хиляди в социалните мрежи, а в резултат лично премиера се срещна и разговаря със сестрата и близките на убития Ники.

От прокуратурата днес посочиха, че „на Б.И. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 343 ал.1 б. „в“ от НК. Вменени са му нарушения на редица текстове от Закона за движение по пътищата, свързани с избора на скорост и маневриране на пътното платно“.

След инцидента стана ясно, че мъжът е шофирал с над 200 км/ч.

В писмото си Боряна Терзиева сподели още един факт - на Бейтула Исмаил дори не му е била наложена мярка за неотклонение. Същият пък е участвал в друг подобен инцидент - преди години ударил жена на пешеходна пътека и тя също е загинала. Тогава Исмаил получава условна присъда, а през  февруари 2014 г. е бил реабилитиран по право.

Борисов пък е дал дума на семейството на загиналия Ники, че ще окаже подкрепа:

"Те ми обещаха пълна подкрепа и затягане на мерките при смърт на пътя“, коментира майката на Ники, Анелия Терзиева.

Борисов е припомнил още, че ГЕРБ готви промени в Закона за движение по пътищата и ако те бъдат приети, „при тежки катастрофи с пострадали и жертви на причинителите ще бъдат отнемани веднага шофьорските книжки“.

"Нашата битка не е за смъртта на Ники. Той си отиде и нищо няма да ни го върне. Искаме да се промени законът, за да има по-тежки наказания за убийците на пътя", каза още майката Анелия.

Вижте какво още казаха близките на убития Николай: