Още по темата

„Аз не считам, че това е еднолична идея на министър Ненчев и също така не съм съгласен да се излезе с констатацията, че в началото на този процес е посещението на български държавен глава в Полша“, коментира Росен Плевнелиев, президент на България в периода януари 2012 г. - януари 2017 г., след като свидетелства в съда по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за ремонта на българските изтребители МиГ-29.

Президентът Радев влезе в съда, обясни какво е искал от Ненчев

Отложиха делото срещу Ненчев

Отново спор за ремонта на МиГ-овете

Според Плевнелиев действията на Ненчев са били в синхрон с държавната политика.

„Това дело не е толкова едностранно, едностранчиво и просто, колкото се представя, че един министър е везел някакви решения на своя глава. Това е процес, който в българската държава се е развивал през годините“, каза Плевнелиев.

„След срещата на върха, която се проведе в Уелс, където ние се договорихме и приехме план за готовност за действие, приехме решение на рязко повишаване на съвместимостта и приехме решение за увеличение на парите за отбрана във всички държави до 2%. Там в рамките на дебатите бе посочена Полша като добър пример. Тя бе успяла и да закупи Ф-16, и да ремонтира своите МиГ-29 по стандартите на НАТО. Това беше посочено като добър пример“, подчерта Плевнелиев.

По-късно имало много разговори на различни нива, за да видим как „ние освен да зашием конците и да закрепим нещата с военната авиация, но и да постигнем съвместимост“. Една от тези срещи е била по време на негово държавно посещение в Полша.

„Когато аз попитах президента на Полша: Ето как постигнахте тази съвместимост по стандартите на НАТО с МиГ-29, той разказа, че техните военни заводи имат такава възможност и същевременно с мен бяха представители на МВнР, огромна делегация, водени са записки, пресконференция давахме“, посочи Плевнелиев и добави, че тогава е получил от полска страна уверение, че ремонтът и модернизацията на българските самолети може да бъде извършена в Полша.

„Държавният глава по никакъв начин не може да се бърка в работата на министерство на отбраната, нито съм го правел“, така Плевнелиев отрече да е повлиял на Ненчев за решението за ремонта на МиГ-овете в Полша.

В показанията си днес Плевнелиев говори за международното положение по време на мандата му. Той посочи, че през годините 2014-2015 г. е имало драматичен обрат в геополитическата среда и разказа как много пъти в кратък период от време руски военни самолети са доближавали зона за отговорност на България. А в същото време българските изтребители не са били съвместими с тези на НАТО и не е можело да бъдат разпознати като приятелски от тях. Плевнелиев посочи, че полските условия за ремонт на военните ни самолети са били по-изгодни от руските и припомни казуса със санкциите срещу Русия.

Ремонтът на българските МиГ-ове в Полша струва малко над 6 млн. евро. Според прокуратурата като министър на отбраната Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни. Разследването е установило, че между българското ведомство и руската РСК МИГ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 двигателя. Вместо тези договори да бъдат изпълнени Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им.

Източник: БГНЕС

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.