Още по темата

Специализираният съд гледа първото реално дело за тероризъм у нас. На подсъдимата скамейка са изправени трима сирийци – Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим.

Те са обвинени за това, че са минавали през България на път за Сирия, информира NOVA. Там

искали да се включат в редиците на бойците от „Ислямска държава“ и „Мюсюлмански братя“

и да участват в терористични действия.

Сирийците са на възраст между 20 и 25 години. И тримата са получили хуманитарен статут в Германия. Тръгнали към Сирия в началото на годината, а сред доказателствата са разменени съобщения.

В тях те обсъждали, че намеренията им са незаконни. Едното гласи

„Идвам при теб и умирам преди теб“.

Сирийците бяха арестувани в началото на февруари на границата с Турция край Свиленград.

На 05.02.2016 г. тримата пристигнали в Гърция, като направили опит да преминат през границата с Турция, но на граничния пункт били спрени. Тогава те решили да преминат през българска територия.

Обвиняемите предприели пътуване с автобус от гр.Александрополи. На автогарата в гр. София те били посрещнати от свидетел по делото и с негова помощ се настанили в хотел „Надежда“ в ж.к. „Надежда“ в гр. София, където пренощували.

На 08.02.2016 г. напуснали хотела и се качили на влак с направление София – Одрин. С влака обвиняемите се придвижили до Свиленград, пристигнали след полунощ и се отправили към гранична пирамида номер 315, където възнамерявали да преминат през българо-турската граница.

По същото време служител на Гранична полиция  водел наблюдение с термовизионна камера на района. Същият забелязал придвижването на обвиняемите, като му направило впечатление, че вървят, спират, оглеждат се и отново продължават към граничната пирамида. Граничният полицай изпратил отряд да задържи обвиняемите.