Още по темата

Измамни ли са десетките случаи на болести на родните арестанти и подсъдими? Прилагат ли се различни хитрини, за да се бавят и отлагат дела, да се облекчават наказания, да се осигурява алиби? Отговор на тези въпроси дава разследването на журналиста от NOVA Марин Николов.

Той проследява поведението на един обвиняем под домашен арест – плевенския прокурор Димитър Захариев, който беше задържан през юни по обвинение за организиране на престъпна група и заплахи към свидетели. Захариев се свързва с плевенската група за рекет на Камен Куката и Иво Бокса.

Арестуваха прокурор в Съдебната палата

Плевенски прокурор вероятно е участвал в групата на Куката

Тримата заедно обикаляли фирми да налагат силова охрана, потвърди обвинението. През юни прокурор Захариев излезе под домашен арест с документи, че е болен от много неща - порок на клапа на сърцето, подагра, асептична некроза на лявата бедрена става, клаустрофобия и страхова невроза след задържането.

На 27 юли той се яви в специализирания съд с патерици и обясни, че имал спешна нужда от 6-месечно лечение в болница заради нова травма – спукал тазобедрена става, докато местел тенекии с мед вкъщи.

На кадри от камера пред дома на Захариев обаче се вижда, че патерици той не ползва нито веднъж за повече от месец преди да отпътува към съда.

Лекар посочи, че с посочените заболявания Захариев не би могъл нито да ходи, нито да шофира, както го е заснела камерата след излизането му от болницата.