Още по темата

Властите в Сърбия са успели да връчат призовка и 11-те хиляди страници обвинителен акт на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Това става ясно от мрежата за съдебно сътрудничество Евроджъст, съобщиха от прокуратурата, цитирани от БНТ.

Делото „КТБ” не тръгна, Василев е нередовно призован

Съдът не даде ход на делото КТБ

Съдебният процес за източването на 2,5 милиарда лева от фалиралата банка, по който подсъдими са общо 18 души, може да тръгне на 14-ти февруари, за когато е насрочен.

Самият Василев обаче няма да присъства лично в съдебната зала, а делото по отношение на него ще се гледа задочно.

Източник: NovaTV

Той е заплашен от 72-часов арест, ако реши доброволно да се върне в страната. Българските власти от години чакат сръбските да разрешат екстрадирането му, но това не се случва.

Досега два пъти Специализираният съд отлагаше делото, като една от причините беше, че Василев не беше получил обвинителния акт.

Първото заседание по делото „КТБ”, което бе разпоредително, беше насрочено за 13 декември миналата година, но не бе даден ход.

Делото бе разпределено на случаен принцип на съдийката Виржиния Петрова.

Иван Гешев
Иван Гешев

На съд прокуратурата предаде банкера Цветан Василев и още 17 души.

Обвинителният акт, който във всичките му копия е над 210 000 страници, беше внесен от Специализираната прокуратура на 20 юли. Тогава от прокуратурата съобщиха, че са разпитани повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, който е и наблюдаващ прокурор по делото КТБ, каза, че случаят „КТБ” представлява най-голямата финансова измама с корупционен привкус в новата българска история.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.