Още по темата

Председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов подаде оставка. Новината изненада, както членове на Висшия съдебен съвет, така и редови съдии, съобщава БНР.

Оставка, освен Топалов, е подала и заместник-председателят на съда Биляна Балинова. В молбите им, пратени по пощата на 12 септемри, пише, че искат да бъдат освободени от 2 октомври, когато е последният работен ден на този състав на Висшия съдебен съвет.

СГС оправда Алексей Петров

СГС разрешил безконтролно подслушване

В оставките няма специално посочени мотиви. Съдии от СГС заявяват, че са изненадани. Днес Топалов е бил в кабинета си и е изпълнявал обичайните си задължения.

Близки до него обаче твърдят, че отдавна обмислял да се оттегли заради непрекъснатите проверки и натиск от мнозинството във ВСС, което го припознава като човек на вече бившия председател на Върховния касационен съд Лозан Панов, бунтуващ се срещу статуквото в съдебната система.

В една от последните си появи пред медиите, Топалов  определи съда, който оглавява, като „мишена на държавата“.

Калоян Топалов беше избран за председател на СГС няколко месеца след оставката на Владимира Янева. Той наследи институцията раздирана от скандали, които до момента изглеждаше, че е успял да тушира.