Още по темата

България е върнала на Турция седемте мъже, заподозрени за връзки с движението на живеещия в САЩ и сочен за инициатор на пуча в южната ни съседка Фетуллах Гюлен, защото те не са поискали закрила от държавата ни. 

Седмината мъже са били заловени при опит да преминат нелегално от България в Румъния пред ГКПП "Дунав мост". 

Зам.-директорът на Гранична полиция Светослав Манолов обясни, че на 14 октомври в каросерията на камион са били открити 9 души - 7 турци и двама сирийци. Задържан е и шофьорът на камиона за нелегално превеждане на хора през граница.

При залавянето им те не са поискали политическа закрила,

стана ясно от извънредна пресконференция на Гранична полиция по повод екстрадицията им към южната ни съседка.

Мъжете са върнати по спогодба за реадмисия между България и Турция, която е в сила от 2014 г. По думите на Гранична полиция мъжете на два пъти са нарушили закона, като един път са преминали на границата Турция-България и са направили втори опит на границата България-Румъния.

От Гранична полиция подчертаха, че това дали са привърженици на Фетхуллах Гюлен е в процес на доказване.

На чуждите граждани е бил осигурен преводач, но адвокат не са поискали. Не е ясно дали на срещата им с властите са присъствали неправителствени и правозащитни организации.

Стана ясно и че омбудсманът Мая Манолова не е знаела за експулсирането. 

"Във всички тези актове е казано, че в случаи, в които има опасност от нечовешко и унизително отношение, от подлагане на изтезания на даден гражданин, той не се експулсира в съответната държава", посочи тя.

Какво е ставало в училищата на Гюлен в България

Турция: България върна кюрдски сепаратисти

Подобен скандал имаше и с връщането на бизнесмена Абдуллах Бююк. 

От началото на годината по спогодби към съседните Турция и Гърция

са изведени общо 266 души, от тях – 72-ма към Турция.

Задържаните са идентифицирани от полицията. Става дума за отстранените от длъжност полицейски началници Юнус А., Абдюлкадир Ч. и Угур С., университетския преподавател Юнус Хайри Й. от университета „Исмет Иньоню“ в Малатия, бившия кореспондент на в. „Заман“ в Османийе Фетхи А., отстранения от длъжност учител Сьонер Й. и Йомер Й., който има съдебно минало по обвинения в продажба на наркотици, съобщават турски медии