Още по темата

ГДБОП разкри престъпна група за имотни измами в София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Задържани са петима участници в схемата и са привлечени като обвиняеми. Трима от тях Специализираният съд е оставил за постоянно в ареста, а на техен съучастник, дал показания пред съда, е наложена мярка "парична гаранция".

Хванаха измамници, присвоили имоти в София

Разбиха имотна мафия в Бургас

Адвокат ръководи група за имотни измами

Задържането на групата е в резултат на седеммесечно разследване. При предварителните действия е установено, че лидерът на групата и четиримата му съучастници са се занимавали с разнообразна дейност, основната от която е била имотни измами. Изяснен е и механизмът, по който била изградена престъпната схема, действала основно в района на столичния квартал "Люлин".

Част от членовете на групата търсели и намирали необитаеми жилища. Техният лидер, чрез широк кръг от познати, установявал починалия собственик, придобивал данни за него, както и дали няма наследници.

Тогава пристъпвал към придобиване на жилището - чрез "бушони" - хора, които нямат доходи или са зависими, изготвяли завещание от името на починалия собственик. За това те получавали минимална сума.

С така подготвените саморъчно написани завещания, лидерът пристъпвал към придобиването на чуждия имот, минавайки през няколко нотариуса, без да буди съмнение.

Сумата от покупката отивала директно при него, който разпределял и парите сред останалите участници.

По първоначални данни по този начин престъпната група е придобила 10 апартамента в "Люлин".

При операцията са иззети множество документи, нотариални актове и банкноти в левове с различен номинал.

По думите на гл. комисар Ивайло Спиридонов установената организирана група е емблематична за такива, наблюдавани от ГДБОП.

Доказването на тяхната престъпна дейност е изключително трудно с оглед на факта, че няма подали жалба лица.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.