Още по темата

Арестуваният кмет на Септември Марин Рачев е освободен срещу парична гаранция от 250 000 лв. Това обяви ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Също днес съдбен състав потвърди наложените от прокуратурата мерки за неотклонение „парична гаранция“ от по 200 000 лв. на четирима от обвинените за незаконния прием в Медицинския университет в София. Сред тях е и бившият ректор Ваньо Митев.

За други двама обвинени гаранцията е от 100 000 лева.

Шестима с обвинения след акцията в Медицинския

Ваньо Митев се оправда за чуждите студенти в МУ

След като напусна ареста кметът Рачев бе посрещнат от събралите се пред полицията хора с ръкопляскания и викове "Рачев, Рачев!" и "Няма такъв кмет като Рачев".

При обиск в дома му, в нощното шкафче на кмета са намерени копия от справки на ДАНС, касаещи местните избори през 2015 г. Справките се отнасят за региона, уточни Гешев.

Освен кметът, с повдигнато обвинение за документни престъпления е и служител на общината.

При обиските са намерени листи, на които имало написани въпроси и отговори за това как да се действа и какво да се отговаря в случай на арести и полицейска акция.

Освен това разследващите намерили и тефтер, в който били записани имената на фирми и суми, свързани с дейности на общината.

Назначена е експертиза на справките на ДАНС, които по думите на Гешев не са с гриф "секретно", но били за служебно ползване.

„Кметът на града договаря сам със себе си, а фирмите, които са изпълнявали обществените поръчки, са общо 14 на брой и всички те се управляват от лица, контролирани от Марин Рачев”. Това обясни по-рано днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в „Здравей, България“ по NOVA.

Румяна Арнаудова
Румяна Арнаудова Източник: Боби Тошев, БГНЕС

„Те са негови роднини, приятели или бивши негови съдружници”, поясни още тя. Установени са най-малко седем сделки, при които са сключени договори между общината и една и съща фирма за ремонт на уличната мрежа в града, а за момента щетите са за стотици хиляди левове.

Фирмата е била собственост на самия кмет преди да заеме този пост.

В момента директор е негова втора братовчедка, става ясно от хода на разследването.

„Съдебно-счетоводна експертиза трябва да установи конкретния размер на щетата. Нашето разследване започна по сигнал, че чрез тези фирми са източени 13 милиона лева. Има още много сделки, които трябва да бъдат проверявани”, каза още Румяна Арнаудова.

„Имаме досъдебни производства срещу различни кметове в различна фаза към настоящия момент. В момента, в който бъдат събрани доказателства, достатъчни, за да се повдигнат обвинения, ще се видят явните действия на прокуратурата. От цялата страна в момента постъпват сигнали за злоупотреби от кметове”, обясни още Румяна Арнаудова.

Прокуратурата ще възложи на органите на НАП извършването на 14 данъчни ревизии, тъй като освен че доказателствата сочат, че тези фирми източват общината, те се занимават и с данъчни престъпления като организирана престъпна група.

Междувременно жителите на Септември излязоха на протест тази сутрин, за да подкрепят кмета.

Те скандират „Долу ръцете от нашия кмет”, „Рачев е достоен”.  Организирали са дори подписка в защита на Марин Рачев. Твърдят, че той е преобразил града и искат да продължи да е на този пост. 

Протест в община Септември
Протест в община Септември Източник: Nova.bg

Кметове от други населени места също дойдоха да изразят подкрепата си. Те отрекоха да са организирани и заявиха, че са дошли да изразят гражданската си позиция. Самият Рачев имал опасения, че ще бъдат скалъпени подобни обвинения срещу него.

По думите им става въпрос за политически и икономически интереси, тъй като „оставил някои хора в общината гладни”. Според кметовете акцията на Специализираната прокуратура е била показна.

Друга част от жителите на Септември обаче са на противоположното мнение и заявиха, че Марин Рачев е корумпиран. Сигналите срещу него са подадени още в средата на миналата година от инициативен комитет. Един от членовете му заяви, че търсят истината, а хората, които в момента са излезли да го подкрепят, са негови приближени и свързани с фирмите му.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.