Още по темата

Журналисти от Бургас се събраха днес на протест пред съдебната палата в града.

Те протестират срещу две съдебни решения срещу регионални медии по дела, заведени от Петър Низамов – Перата, който завел делата, тъй като „почувствал душевен дискомфорт” от определението „бияч”.

Перата невинен за свинските опашки, не могат да докажат, че е той

Повдигнаха обвинение на Перата, арестуваха още двама за боя в Асеновград

Журналистите твърдят, че в публикациите, за които са осъдени, са цитирали прессъобщения на полицията и прокуратурата.

Делата бяха заведени от  лице, което към датата на публикациите е било с криминални прояви и осъждания за телесна повреда, пишат журналистите от Бургас в декларация в защита на свободното слово.

„Бяхме осъдени за прессъобщение, в което са посочени само инициали. Съдията прецени, че въпросното лице, което съди медиите, е било разпознато от майка си и сестра си по инициалите. В разпечатката, представена като доказателство в съда, няма идентификация на сайта и дата, която дори да покаже, че става дума за нашия сайт“, сподели собственикът на BurgasNews Екатерина Капрова.

"Алармираме Ви, че свободата на словото в Бургас е застрашена след серия дела и две безпрецедентни осъдителни решения, постановени от районен съдия Калин Кунчев. Те биха могли да дадат старт на опасни процеси - невъзможност да изпълняваме своите служебни задължения, особено при отразяване на криминални случаи", пишат още журналистите.

Те призовават Етичната комисия към Висшия съдебен съвет да ревизира професионалната дейност на съдия Кунчев.

Прокуратурата е призована да се самосезира за обидите и заканите към журналисти, отправени в социалните мрежи и в съдебна зала от ищеца по делата Петър Низамов.

Самият Низамов се закани да съди още медии.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК