Трима полицаи от Чепеларе осъдиха Прокуратурата за 20 000 лева заради това, че е предоставила личните им данни като ЕГН-та и адреси на криминално проявен психично болен, когото разследват, показва репортаж в „Здравей, България“ по NOVA.

Делото се води от Комисията за защита на личните данни и продължава пет години. Случаят е прецедент за страната ни.

Най-голямата реформа в ЕС за защитата на личните данни

Facebook затяга качването на лични снимки без позволение

Оказало се, че мъжът е получил данните на полицаите от прокуратурата след като се е позовал на закона за достъп до данните в делото срещу него.

„Всичко можеше да се очаква като притежава нашите данни, може да злоупотреби по всякакъв начин“, разказва Димитър Радичев – бивш полицейски служител, работил дълги години в районното управление в Чепеларе.

Преди време, той и двама негови колеги разследват Васил Недялков, който е с богато криминално минало. Недялков е разследван многократно за блудство, педофилия, финансови измами, но никога не е осъждан.

„През 2013-та водихме преписка срещу лице от град Пловдив като жалбата беше от хотелиери от Чепеларе. В последвие той пусна жалба срещу мен и още двама колеги.

Димитър Радичев
Димитър Радичев Източник: Nova.bg

Данните на полицейските служители попадат в него лично от наблюдаващия прокурор. Това се случва след като Недялков търси правата си и иска от Прокуратурата материалите по неговите задържания – те са му предоставени безпроблемно, защото е негово законово право.

След се сдобива с личните данни на полицаите ги публикува на много места в интернет и започват заплахии тормоз. Той е насочен не само срещу полицаите, които са го разследвали, но и подателите на сигналите срещу него, както и семействата им.

„Можеше да сподели по всякакъв начин, в него бяха намерени множество кредитни карти. Той нямаше трудова дейност, а водеше охолен начин на живот“ разказва Радичев.

Недялков официално живее с пенсия от 130 лева, но според разследващи месеци обикаля зимните курорти, живее в хотели и ползва скъпи услуги като ски-учители. В момента се лекува в психиатрично заведение в Пловдив.

Полицаите завеждат дело срещу прокуратурата в града за неправомерно изнасяне на лични данни. Подписват се като граждани, а не като полицейски служители.

Венцислав Караджов
Венцислав Караджов

Председателят Венцислав Караджов коментира, че вместо да се помогне за разкриване на престъпление, би могло да се постигне точно обратното. След пет години Прокуратурата е осъдена за неправомерно изнасянена данни и глоба от 20 000 лева.

От КЗЛД коментираха, че няма нужда от нов закон, но всеки един администратор на лични данни трябва да има вътрешни правила.

Най-голямата реформа в областта на защита на личните данни ще бъде обсъдена на експертна конференция на тема: „GDPR София“ в НДК. 

Дискусията по повод влизането в сила на Общия регламент за защита на личните данни - General Data Protection Regulation (GDPR) се провежда под патронажа на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС и е организирана от Дигитална Национална Коалиция. Той ще влезе в си през май.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.