Още по темата

Апелативен съд в Пловдив остави в ареста 44-годишия Любомир Данчев, който беше обвинен в умишлено подпалване на тютюневите складове в Пловдив. Бездомникът няма постоянен адрес и е осъждан многократно. Прокуратурата разполага със запис, от който се вижда как Любомир Данчев влиза в склада, а след това от там започва да излиза пушек.

В мотивите си да го остави в ареста, съдът изтъква, че „пожарът е тръгнал от място, обитавано от клошари, в което не е имало достъп на странични хора“.

Липсата на постоянен адрес, където мъжът да бъде открит също е посочен като част от мотивите.

БГНЕС съобщава, че  според съдът деянието на Данчев, което е квалифицирано като умишлен палеж, е възможно в хода на делото да бъде променено в неумишлен палеж.

Часове след повдигнатото обвинение имаше протести в Пловдив и София заради опожарените сгради, паметници на културата:

"Не съм аз. Това е умишлено. Виждал съм наркомани да влизат вътре. Имам много багаж. Не съм драснал ни клечка, ни кибрит", заяви пред камерата на NOVA Данчев в събота, когато отрече да има вина за случилото се.

На 21 август 4 емблематични сгради – паметници на културата в Тютюневия град в Пловдив бяха опустошени от огромен пожар.

Кметът на Пловдив разкри кои са собствениците на изгорелите тютюневи складове. Два от тютюневите складове са собственост на италиански бизнесмени. Консорциумът се управлява от бившия почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гия, който засега отказва коментар за пожара. А четвъртият склад е собственост на голяма фирма, която към този момент се въздържа от коментар. По-късно се очаква и становището за това как точно е възникнал пожарът.

Рашидов информира, че от септември ще бъдат направени промени в закона за културното наследство, които ще вдигнат драстично санкциите, ако не си поддържат имотите.