Още по темата

Окръжният съд в Пазарджик изслуша обвинителния акт срещу 14-те подсъдими за разпространение идеите на „Ислямска държава“.

Прокурорът Недялка Попова посочи за всеки един от обвиняемите какви престъпления е извършил, съобщиха от прокуратурата.

Подсъдимите са обвинени в това, че са проповядвали омраза на религиозна основа, публикували са снимки с муджахидински символи и знамена на „Ислямска държава”.

В домовете на част от тях са открити знамена на терористичната групировка, а някои от подсъдимите са разпространявали книгата „Вероотстъпване“, в която се съдържат джихадистки идеи.

В профилите си в социалните мрежи те са публикували клипове с военно-агитационно съдържание и знаме на „Даеш”.

Обвиняемите приемат за свой водач Ахмед Муса Ахмед, който има присъда за подобни деяния. Н него е направена психиатрична експертиза, която е установила, че той няма психично разстройство.

12 от 14-те подсъдими, които са с наложена постоянна мярка „задържане под стража” от Окръжния съд в Пазарджик, поискаха замяната ѝ с по-лека, но след това изненадващо оттеглиха молбите си.

Така съдът одобри единствено молбата на Александрина Ангелова, мярката, на която беше изменена от „парична гаранция” в размер на 5 000 лева, на „подписка“.

Изменението на мярката се налага с оглед влошеното здравословно състояние на подсъдимата и поради обстоятелството, че е студентка и не разполага с никакви средства за издръжка и обучение.