Още по темата

Нова присъда от 2 години условно с 4 години изпитателен срок получи бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров. Този път по делото, гледано от Софийски градски съд беше за разгласяване на класифицирана информация.

„Вече съм свикнал на присъди. Смятам, че присъдата е неоснователна, но ще обжалваме на втора инстанция”, коментира Киров за делото, което тръгна след телевизионно интервю, дадено през 2014 г.

Потвърдиха 10 години затвор за Кирчо Киров

Ген. Киров: Компромиси със съвестта си никога не съм правил

Прокуратурата: Делото срещу ген. Киров не е политическо

„Считам категорично, че това не можеше да бъде тогава и към настоящия момент класифицирана информация, защото касаеше един случай, който беше публично достояние. Става дума за случая с българския шофьор Живко Русев, за който водих разговори в Техеран. Нямаше причини да бъде квалифициран като държавна тайна“, посочи бившият директор на НСО.

Той поясни, че случаят с шофьора е бил широко отразен от медиите - и когато бил заловен, осъден, и когато се завърнал в България.

„Мисията ми беше да разговарям с ръководството на иранското разузнаване между другото, по време на мое посещение в Техеран, което имаше съвсем други цели и задачи“, заяви Киров.

Той изтъкна, че е говорил пред медиите с цел да повдигне авторитета на разузнаването, за да се види, че това е една полезна за държавата служба, и може да помогне за спасяване на човешки животи. „Водих разговори единствено да не бъде осъден на смърт”, допълни Киров.

На 23 януари тази година бившият директор на разузнаването получи и друга присъда - от 15 години лишаване от свобода, за длъжностно присвояване в периода 2007 – 2011 г., представляващо особено тежък случай в размер на повече от 5 млн. лева.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.