Още по темата

Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която беше арестувана показно за вземане на подкуп ще остане в ареста за постоянно. Това реши Специализираният наказателен съд.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ИВАНЧЕВА В СЪДА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Същата мярка за неотклонение е наложена и на нейния заместник Биляна Петрова, както и на бившия кмет Петко Дюлгеров,

сочен за посредник при предаването на подкупа.

Иванчева беше доведена в съдебната зала под засилена охрана и зедно със заместника ѝ Биляна Петрова седяха зад бронирано стъкло, като през него кметицата разговаря и с медиите.

Иванчева е обвинена за подкуп в особено големи размери представляващ особено тежък случай.

Съдия Пламен Панайотов каза в своето определение, че изследването на това дали има унизително отношение към обвиняемите лица се прави по друга процедура и ред. Определението на съда подлежи на обжалване в тридневен срок.

От определението на съдията стана ясно, че в показанията на Ваклин се споменават 500 000 евро, които били поискани от Петко Дюлгеров. Беше казано и че в показанията на свидетелите по делото има достатъчно данни да се направи обосновано предположение за съпричастност на лицата към повдигнатите им обвинения. Съдът прецени, че са налице всички предпоставки за това на обвиняемите да им бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение.

Според Иванчева е имало заговор срещу нея. "Парите на бяха в мен. Бяха в колата. Бяха под седалката", крещеше Иванчева през стъклото. Тя показа и лист с написан на него текст. Ръцете ми не светеха като елха. Светна отстрани. Това идва от листа, на който писах показания, каза Иванчева и обясни, че човекът, който стои зад акцията срещу нея е някой си Румен Р. Тя извика още: "Казват, че сигналът е подаден от "Ваклин груп".

В прокуратурата не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметът на Район Младост – Столична Община - Десислава Иванчева, уточниха още от държавното обвинение.

Парите, използвани за подкупа, заради който бяха задържани кметът на "Младост" и още двама, са върнати на Александър Ваклин,

за когото се казва, че ги е предоставил на разследващите органи при акцията. Това стана ясно от пледоарии на адвокатите на тримата обвиняеми по време на съдебния процес.

Според адвокатите на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, има подписан протокол за връщането на парите на 17 април и съответно в момента липсва веществено доказателство. Адвокатите и на тримата казаха, че това означава липса на предмет на делото. Те отбелязаха и че няма разрешение на съда за белязване на банкнотите. Прокуратурата заяви обаче, че парите са налични.

Инвеститорът, за когото Десислава Иванчева съобщи, че е подал сигнала срещу нея, потвърди това

пред камерата на NOVA. Александър Ваклин каза, че именно той е бил изнудван да плати подкуп от 250 хил. евро.  

"Поведението на кмета беше невероятно безобразие. Просто тя трябваше да бъде спряна, защото щеше да повлече след себе си и други институции", заяви Ваклин. И поясни, че е сезирал органите на реда за искане на 250 хил. евро за съобщителна процедура. "Идеята за "зелен "Младост" е хубава, но беше опорочена по безобразен начин от този кмет", коментира Ваклин.

Кметицата беше арестувана във вторник с 56 хил. евро подкуп в колата й. Банкнотите за подкпупа - 70 хил. евро, 14 хил. от които взима посредникът, са били маркирани, а по ръцете на Иванчева са били открити следи от веществото, което показва, че тя е пипала парите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.