Още по темата

Журналистът на NOVA Генка Шикерова осъди „Центъра за спешна медицинска помощ” в София.

Причината за делото е отказ за достъп до информация за договорите за ремонт на линейки.

Абсурди за много пари в „Бърза помощ”

Защо можете да умрете, докато чакате Спешна помощ

Преди две години в „Разследване” Шикерова показа, как за поддръжка на автомобилите се дават над 1 милион и 700 хиляди лева годишно, а информация за разходването на парите липсва.

Договорите за поръчки на линейки се изпълняват от „София ауто”. Един от основните критерии е цена за човекочас. Например, от фактура до „Бърза помощ” става ясно, че обикновена смяна на гума е фактурирана за четири часа, което далеч надхвърля обичайното за такава дейност време.

Именно заради това със заявление за достъп до информация и с адвокатите на програма „Достъп до информация” е поискан пълен достъп до документацията за изпълнение на договорите за ремонт за линейки. С отговор от „Центъра за спешна медицинска помощ” такъв не е даден с аргумент, че искането е неясно.

„Всъщност, ВАС прие, че това е абсолютно ясно заявление за достъп, тъй като очевидно, че се има предвид досието – преписката по целия този договор”, заяви Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация”.

Според решението на Върховния административен съд „Центърът за спешна медицинска помощ” трябва да предостави пълен достъп до документите по изпълнението на договорите за ремонт на линейки.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.