Още по темата

"Бях осъден на база показанията на един-единствен човек при един скоротечен процес, добре режисиран предварително от прокуратурата и Военния съд”. Това коментира бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров в „Здравей, България“ по NOVA.

Присъда от 15 години затвор за ген. Кирчо Киров

Нова присъда за бившия шеф на разузнаването

Той получи присъди от 10 и 15 години затвор по обвинения за присвояване на общо 10 млн. лева от бюджета на разузнаването, като изписвал суми за несъществуващи специални операции.

Броени дни по-късно генералът беше осъден на две години условно заради разгласяване на държавна тайна. Причината е, че в ефира на NOVA споделил, че е разговарял с висши служители от Техеран за случая на осъден на смърт българин в Иран преди години.

„Разговорът на тема Живко Русев беше една съпътстваща тема за моето пътуване в Иран. Истинската класифицирана информация, която се съдържа в един документ за резултатите от моите разговори в Техеран с ръководството на иранското разузнаване“ поясни ген. Киров.

Той е категоричен, че когато е пътувал за Техеран, случаят Живко Русев е бил широко медийно отразен. „Единствената молба, която аз предадох, беше да няма смъртна присъда. Той е жив и здрав и сме в контакт“, уточни още той.

Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС

„Знам кои са поръчителите на действията срещу мен и техните политически ментори. Подготвил съм комплект документи с конкретни данни за това, което става. Депозирал съм ги на сигурно място, защото се опасявам, че нещо може да се случи с мен или с членове на моето семейство”, каза още ген. Киров и се извини на президента Георги Първанов, че неговото име е замесено в казуса

Той обясни, че въпросните документи ще бъдат предоставени на наши и чужди медии, както и на партньорски служби, когато самият той прецени за необходимо.

Обвинителният акт е внесен в Софийски военен съд през пролетта на 2017 г. Киров е обвинен в това, че от 2007 г. до 2011 г. като директор на НРС, в съучастие със свой подчинен, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от 5 милиона и 100 хиляди лв.

На съучастника на Киров - Димитър Лидарев - полковник от резерва и бивш служител на НРС, Софийски военен съд наложи 3 години лишаване от свобода, с 5-годишен изпитателен срок.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram