Още по темата

Бившият депутат от ДПС Щерьо Щерев получи присъда от 10 месеца и 21 дни условно за това, че е източил от държавната хазна близо 9 млн. лева. Щерев превел парите по сметки в чужбина, използвайки повече от 70 фалшиви документа.

По делото бе постановена условна присъда, защото ексдепутатът се призна за виновен и сключи споразумение с прокуратурата.

Щерев подчерта, че признава вина, „за да приключи тази сага”, но не се чувствал виновен.

Съдия Андрей Ангелов посочи като смекчаващо вината обстоятелство изключително дългото време, което отне разследването. То започва още през 2007 г. 

Другият подсъдим по делото - Веселин Пириндев, отказал да сключи споразумение и затова процесът срещу него делото ще протече по общия ред, но ще се води от друг съдебен състав. 

Още през юли Софийска градска прокуратура внесе обвинението срещу двамата.

Щерев е обвинен в това, че през периода от 20.10.2005 г. да 15.01.2008 г. в София 76 пъти е превел суми във валута по банков път извън страната с левова равностойност по курса на деня за всеки превод в общ размер от 7 022 803,17 лв. Той е използвал неистински документи – фактури и писма-сметки, на които е предаден вид, че произхождат от бенефициентите на преводите, както и документи с невярно съдържание.

Обвиняемият Пириндев е осъществил две престъпления против паричната система на България. В периода 28.01.2005 г. до 26.01.2007 г. в София е направил 11 превода във валута по банков път извън страната с левова равностойност по курса за деня за всеки превод в общ размер от 1 226 375,85 лв. Той е използвал неистински документи фактури и писма-сметки, на които е придаден вид, че произхождат от бенефициентите на преводите и документи с невярно съдържание. 

Още за повдигнатите обвинения на политици: 

Бат Сали се разболя, отложиха делото му 

Обвиниха Бат Сали в хулиганство

Депутат на ГЕРБ на съд, блъснал пиян жена