Още по темата

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев разказа подробно за „Здравей, България” как е бил предаден подкупът преди зрелищния арест на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева.

ВИЖТЕ ЗРЕЛИЩНИЯТ АРЕСТ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Тя бе арестувана във вторник с 56 хил евро подкуп в колата й. Банкнотите за подкпупа - 70 хил. евро, 14 хил. от които взима посредникът, са били маркирани, а по ръцете на Иванчева са били открити следи от веществото, което показва, че тя е пипала парите.

Арестуваха кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева

Адвокат за арестуваните кметици: Изключително унизително

„Парите за подкупа са дадени на посредника, завити в лист хартия, а той ги прибрал в чантата си. Това се е случило в заведение”, обясни Гешев.

След това посредникът – бившият кмет на „Младост” Петко Дюлгеров, се срещнал с Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова в друго заведение. Част от парите били прехвърлени в чантата на Петрова.

Целият този процес е контролиран със специални разузнавателни средства, каза Гешев. Във въпросното заведение имало и охранителни камери, записите от които вече са иззети.

„Изчакахме да се разделят. Посредникът се обади на изнудваното лице, за да потвърди, че е изпълнил ангажимента си. Тогава го арестувахме в градинката пред Народния театър”, разказа още прокурорът.

Целенасочено не ги арестувахме в зведението, защото щяхте да ме питате за какво ги арестувахте, те просто пият кафе, какво общо имат с парите, които носи мъжът, обясни Гешев.

Вицепремиер за ареста на Иванчева: Малко се премина границата

След като Иванчева и Петрова се качват в колата, колегите са ги спрели в първия възможен момент, допълни той.

Гешев след задържането на замесените в схемата парите са броени на място, на кръстовището пред Спортната палата, защото това налагал законът.

"Не сме правили цирк, спазвали сме закона, такъв какъвто е, аз не съм виновен, че по този начин са регламентирани нещата в НПК. По закон няма как лицето, което ползва колата да не присъства на претърсването и изземването", обясни прокурорът.

Запитан дали, ако парите бяха повече, щяха още по-дълго време да ги броят на улицата, Гешев отговори: " Такъв е законът, това не е въпрос към мен, а въпрос към Народното събрание".

Прокурорът разкри още, че конкретният сигнал срещу кмета на "Младост" е подаден преди около два месеца. През това време са документирани много срещи в различен формат – "между кметицата и изнудвания, между заместник-кметицата и потърпевшия и т.н.”.

По думите на Гешев тези записи са "всичко, за което един прокурор може да мечтае”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram