Още по темата

Специализираният наказателен съд не даде ход на делото за атентата на бургаското летище Сарафово, при който бяха убити петима израелски туристи и български шофьор, а други 35 души бяха ранени.

Съдът отложи насроченото за днес изслушване, след като се разбра, че част от пострадалите не са редовно призовани.

Следващото заседание на спецсъда е насрочено за 10 ноември от 10.00 ч.

Прокурорът по делото Калина Чапкънова посочи, че съдът е спазил процедурата по Наказателно-процесуалния кодекс. От прокуратурата уточниха, че видеоконферентната връзка с израелските граждани е един от вариантите за свързване с тях.

Пострадалите имат двама адвокати – един от израелска страна, и един български. Адвокат Владислав Янев стана известен у нас като защитник на акушерката Емилия Ковачева.

Другият прокурор по делото – Красимир Тренчев, разясни, че пострадалите са разпитвани, но някои от тях са с променени телефони.

От своя страна Калина Тодорова –служебен защитник на Мелиад Фарах, заяви, че към момента няма данни къде е Фарах. „Много дълго е търсено, на много места, работили са изключително много хора и организации.

През тези години е положен огромен труд, за да бъде установено къде са хората, на които ще бъдат повдигнати обвинения.

Не са открити, защото явно достатъчно добре са си прикрили следите”, посочи адвокатът. Тя призова да мине цялото дело, както му е редът, да разпитат всички свидетели.

„Невинен до доказване на противното. Още нямам точни убеждения, тъй като материалът е доста голям. Има доста процедури, които трябва да бъдат спазени. Най-важното е към момента да се спазят процедурите, както за изясняване на обстоятелствата, така и за защитата на пострадалите и обвинените”, заяви още Тодорова.

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, кацнали на летище „Сарафово“ в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 38 души.

Мелиад Фарах, роден на 05.11.1980 г., е австралийски гражданин, а Хасан Ел Хадж Хасан, роден на 22.03.1988 г., е канадски гражданин. В периода 28.06 – 18.07.2012 г. двамата са забелязани в районите на градовете Русе, Варна и Несебър, к.к. „Слънчев бряг“ и с. Равда.

На 7 април 2014 г., стана ясно, че загиналият терорист от Сарафово е алжирец. Вече се знае, че извършителят на терористичния акт Мохамед Хасан ел Хюсейни е роден на 27 май 1989 г. в Баалбек, Ливан, притежава ливанско и френско гражданство.

„Ливанската връзка“ се допълва от другите двама установени атентатори. Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан са учили в Ливанския международен университет в Бейрут. Убитият терорист също е бил студент там. Разследването установи, че фалшивите международни паспорти на терористите са изработени на принтер именно в този университет.

На 16 юли 2014 г. излезе информация, че родните служби са засекли паричен трансфер от „Хизбула“, изтеглен от банкомати в Несебър. Парите били взети от 34-годишния австралиец с ливански произход Мелиад Фарах, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата на бургаското летище от 18 юли 2012 г. Именно Фарах свързва терористите с военното крило на „Хизбула“.

Целта на атаката е била смъртта на всички туристи, намиращи се в непосредствена близост до епицентъра на взрива и попадащи в зоната на абсолютната смърт. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. До 13 държави са изпратени молби за правна помощ.

За престъплението „тероризъм” е предвидено наказание от 15 до 30 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.