Счетоводителка от Социално подпомагане е откраднала близо 400 хил. лева държавни пари в продължение на 12 години, без никой да я хване. Абсурдният сюжет е от град Вълчи дол, като разследването по него приключи преди дни и чиновничката отива на съд.

Как е възможно години наред незабелязано да се присвояват стотици хиляди левове от хазната и коя е жената, успяла да измами системата.

44-годишната Надежда Стоянова е обвинена в присвояването на 390 102 лева от бюджета на Агенцията за социално подпомагане.

Tя отговаряла за заплати, пари за издръжка и за помощите на стотици хора във Вълчи дол, съобщава NOVA.

Те си получавали парите, но чиновничката дублирала документи за вече начислените суми, а от Агенцията в София одобрявали плащанията.

Техен получател по документи се водела дирекцията във Вълчи дол, но парите влизали по сметки на счетоводителката. 

Стоянова работи в Социално подпомагане от 2002 до 2014 г., когато е уволнена. Никой там не е разбрал, че тя присвоява пари. Измамата за пръв път е хваната от банкова служителка.

През 2013 г. служителката забелязва, че над 15 000 лева отиват по лична сметка на счетоводителката. Преводът бил спрян, но Надежда наредила същото плащане по друга своя сметка в друга банка. 

От Агенцията в София признават, че били сезирани от банката, но не отговарят на въпроса защо над 10 години никой не е хванал престъплението и как контролират движението на парите от бюджета си.

А бившата им счетоводителка – внучка на бивш полицейски шеф, е със забрана да напуска страната.

Работи на друго място и отказва контакт с медии. Баща ѝ – доскоро учител, твърди че кражбата била заради тежко заболяване.

От прокуратурата посочват, че чиновничката знаела за слабостите в системите за отчитане на документите по банка и се възползвала успешно от тях. В къщи пък обяснявала, че парите са от спечелени европейски проекти. 

За хората във Вълчи дол, които разчитат на помощи за дърва и храна, остава необяснимо как Надежда е успяла да открадне толкова пари от хазната.

Наказанието, заплашващо счетоводителката, е от 10 до 20 години лишаване от свобода.