Още по темата

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Софийската градска прокуратура да извърши проверка в "БДЖ-Товарни превози".

Това става след разследване не NOVA, свързано със съмнения за некачествени ремонти, сключване на неизгодни договори и нерегламентирани допълнителни часове.

Заплашеният с „ти си мъртъв” служител на БДЖ: Чувствам се незащитен

Кой допуска неизправни влакове по линиите

Ще бъдат проверявани твърденията за некачествен ремонт на локомотивите, сключване на неизгодни договори с външни изпълнители на ремонта, както и изплатени трудови възнаграждения без основание на лица, назначени формално в системата на БДЖ.

Друго разкритие е, че има „кухи назначения“ и служите на компанията активно тренират футбол в отбора „Локомотив-БДЖ” и присъстват само формално на работа.

Скандалът се разрастна след като в ефир беше показано как началникът на ремонтите Бойко Стоилов заплашва своя слижител Борислав Илиев с думите „Ти си мъртъв“. Това става веднага след излъчването на материала, в който участва Илиев.

Борислав Илиев
Борислав Илиев

Той разкрива как въпреки препоръките му за ремонт и нередности в локомотив, никой не взима предвид становището му. Служителят е уволнен, а от ръководството бяха категорични, че ще инициират проверка по случая.

От своя страна Бойко Стоилов коментира, че е имал в предвид, че служителят е „мъртъв в сърцето ми”.

Пред камерата Борислав Илиев разказа как, докато е ръководел експлоатационен пункт „Мездра”, в много случаи, локомотивите са връщани в депото след ремонт със същите неизправности, които е трябвало да бъдат отстранени.

След това от ръководството нареждали повредената машина да бъде пусната в експлоатация, за да се регистрира отново повреда и пак да бъде изпратена за ремонт.

Източник: БГНЕС

В понеделник БСП публично пискаха освобождаване на ръководството на БДЖ в рамките на  24 часа заради казуса. Те заплашиха, че ако това не бъде изпълнено ще поискат освобождаването на министъра на транспорта - Ивайло Московски.

Той беше категоричен, че няма да приеме ултиматума на социалистите, тъй като не намира основания за тези квалификации. Заедно с изпълнителния директор на холдинга Владимир Владимиров и директора на БДЖ - "Товарни превози" Любомир Илиев отрекоха всички обвинения.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.