Още по темата

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна сградата на Народното събрание с обяснението, че отива да внесе сигнал до главния прокурор - тъй като бил подслушван, предаде БГНЕС.

Това е международен скандал, български "Уотъргейт",

каза пред журналисти Борисов по повод изнесената информация за записи на негови разговори с Георги Първанов и Румен Петков

(Главният редактор на вестник "Галерия" - б.ред.) Кристина Патрашкова на няколко пъти каза, че има флашки записи, срещи... каква е Патрашкова и от къде ще знае за нещата, които говори, пита Борисов.

"Давам пример – когато хванаха американците, че подслушват Меркел, нито един журналист не попита какво е говорила Меркел по телефона. Всеки пита кой ще понесе наказателната отговорност, че си е позволил да го прави нерегламентирано. 

Това е международен скандал, сега тук ще стане български "Уотъргейт". Или ще кажат кой от кръга и обръчи от фирми си позволява да сложи подслушвателна или проследяваща апаратура на един опозиционен лидер на най-голямата партия. Давам на прокурора и чакам отговор – да намерят кой. Той си каза кой е. Един човек занесъл запис. Този човек трябва да бъде арестуван, докато каже кой му даде записа. Иначе ще считам, че е политическа поръчка от обръча от фирми към нас като опозиция. Ако пък са го манипулирали, съответно да задържат тези, които манипулират записи", посочи Борисов. 

Вчера Патрашкова съобщи, че разполага със запис от среща между Георги Първанов и Бойко Борисов. От него ставало ясно, че

Борисов обещал на Първанов подкрепа на евроизборите. 

Тя обаче заяви, че засега няма да показва записа. Щяла обаче да го използва, ако се стигне до съдебен процес.  

Още вчера Борисов, а днес и Първанов, категорично отрекоха да са имали среща. Първанов се закани да даде главния редактор на "Галерия" на съд. 

Още когато бях в Пловдив предупредих, че подслушват телефона, за да може след това към жълтите вестници да се изнесат пикантни информации, каза още председателят на ГЕРБ.

Според него става дума за манипулиран запис. 

Убеден съм, че такъв запис не може да има,

защото ние тримата (Борисов, Първанов и Румен Петков - б.ред.) никога не сме се събирали, каза още Борисов. Той обаче беше категоричен, че го подслушват. 

"Аз питам – кога по управлението на ГЕРБ някой е подслушвал къщата на Станишев, на Доган, на Местан, това, което се прави в момента с нас. Аз не мога да разбера дали ние сме правова държава вече – такава полицейщина, да арестуват фенове, да ми обсаждат къщата. 

Подготвил съм в сигнала към главния прокурор – дори двувратото "Паджеро, което навремето аз съм ги купувал тези коли за МВР. Със снимачките ги слагат на улицата над нас, все едно са без шофьор, но камерите им работят, за да засекат кой влиза в дома ми, и се правят, че не подслушват и не проследяват. Написал съм му го.

Двувратото "Паджеро" ние го оборудвахме навремето, просто са забравили”,

посочи Борисов. 

"Уж Цветанов има дела за подслушване, а ние нямаме една флашка да покажем. А всички те знаят кой ми е в тоалетната у дома и това се смята за нормално и медиите ме питат какво сме си говорили. Това не е демокрация, това е полицейщина и диктатура", оплака още се лидерът на ГЕРБ. 

На въпрос дали скоро се е срещал с Румен Петков, Борисов заяви: "Не съм длъжен на никого да казвам с кой се срещам".

На въпрос кога за последно са се срещали с Георги Първанов, каза: "Бях премиер, това си спомням. Той беше президент или не беше, нямам спомен, в последните му дни. Пихме кафе в неговата резиденция, когато още бях премиер. От тогава не съм го виждал. 

(Николай - б.ред.) Гигов по никакъв начин не съм го виждал, освен че го бия на тенис. Но понеже от дълго време не съм играл, защото съм контузен, това със сигурност е от няколко години."

По повод вчерашното изказване на лидера на ДПС Лютви Местан за коалиция "Мишо Бирата", Борисов заяви: "Местан да не се прави на много интересен, защото е много притеснен и той и всички от БСП." 

ГЕРБ, докато аз съм председател, коалиция с АБВ няма да прави, категоричен беше Борисов.

ГЕРБ и АБВ нямат никакви уговорки и никога няма да направят коалиция, докато аз съм председател на тази партия, това е важното, което трябва да знаят българските граждани, подчерта той.

По-късно през деня вътрешният министър Цветлин Йовчев излезе със специална декларация, в която заявява, че по време на сегашното правителство

не е събирана, не се събира и няма да се събира информация за политици, политически партии, политически процеси.

"В МВР и в ДАНС не са изготвяни искания за СРС спрямо бившия президент Георги Първанов, бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия вътрешен министър Румен Петков. 

За да отпаднат всякакви съмнения, че може да има искане по друго лице и в хода на това искане да са получени такива данни, заявявам, че нито в МВР, нито в ДАНС е постъпвала подобна на отразените в медиите информация", категоричен бе той. 

"Ако има конкретни данни, факти и обстоятелства, които да навеждат на това, че лице или частна структура е извършвала такива действия,

би следвало да бъдат подадени на компетентните органи, за да се извърши разследване. 

Държавата няма и няма и да има пръст в такива процеси", добави министър Йовчев.