Още по темата

Прокуратурата днес повдигна обвинение на бившия министър на икономиката в тройната коалиция Петър Димитров за АЕЦ "Белене". 

Той пристигна тази сутрин в следствието към Софийската градска прокуратура, придружаван от адвокат.

АЕЦ "Белене" и хъб "Балкан" в снимки

"Не знам за какво ме викат, дойдох да участвам в предизборната кампания",

каза Димитров преди да влезе в прокуратурата, и допълни, че това е служебна присъда. Виновните за АЕЦ "Белене" сега се борят за президентския стол и този месец е много важен за главата на българина, посочи той.

Само след час Петър Димитров излезе като обвинен в безстопанственост заради неизгодната покупка на стария реактор на АЕЦ "Белене" от "Атомстройекспорт" през 2007 г.

Тогава именно Димитров беше ресорен министър. 

Димитров е с мярка за неотклонение "подписка". Наложена му е забрана да напуска пределите на страната без разрешение на прокурора. Преди дни прокуратурата обвини двама бивши шефове на НЕК за същата сделка. 

Това са Любомир Велков и Мардик Папазян. Двамата сключват „Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ „Белене”, България“ с „Атомстройекспорт“ на 28 ноември 2007 г., а общата стойност на сделката е 205 млн. евро. С този договор двамата обвиняеми са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора – 77 172 475 евро, твърди прокуратурата.

“Касае се за длъжностни лица и за престъпление по служба.

Ще затрудним разследването, ако предоставим повече информация на този етап. Имайте търпение, прокуратурата ще информира за всяко действие, което предприема”, уточни пред БНР говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Овчаров: Анкара и Москва ще се разберат

Сметната палата за хаоса в МРРБ при Гагаузов

Бойко Борисов: 300 млн. от бюджета са дадени 2008 г. за "Белене"

В периода от неустановена дата през 2007 г. до 13 декември 2007 г. Димитров умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян, при сключването на „РАМКОВ ДОГОВОР за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ БЕЛЕНЕ, България“. Според държавното обвинение двамата съзнателно са сключили неизгодна сделка, като са задължили НЕК ЕАД да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. От това е произлязла значителна вреда за НЕК ЕАД в размер на 77 172 475 евро.

Сагата "Белене"

Проектът АЕЦ "Белене" започва още през последните години на социализма. С Постановление № 9 от 20 март 1981 г. на Министерския съвет площадка „Белене“ е утвърдена за изграждане на втора АЕЦ у нас. Строителството продължава до май 1990 г., когато проектът е спрян с решение на правителството на Андрей Луканов.

През май 2004 г. тогавашният премиер Симеон Сакскобургготски обяви официално размразяването на проекта и заяви, че до края на годината ще бъде определен инвеститорът и ще бъде възобновено строителството.

През 2006 г., по времето на Тройната коалиция, е проведен търг, който е спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерна компания на държавната корпорация "Росатом". Базовата цена на бъдещата втора атомна централа беше за малко под 4 милиарда евро. За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската RWE.

През лятото на 2009 проектът започна да буксува, а в медиите се появиха информации, че за изграждането на централата ще бъдат необходими над 10 млрд. евро. През есента RWE се оттегли от проекта, а от "Росатом" твърдяха, че проектът е печеливш и че цената ще е 6,3 млрд. евро.

Проектът беше замразен през март 2012 г. от правителството на Бойко Борисов. В началото на септември същата година "Атомстройекспорт" заведе дело срещу НЕК за 1 милиард евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта "Белене". Впоследствие сумата беше увеличена.

На 16 юни 2016 г. Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева взе решение в полза на „Атомстройекспорт” в спора му с НЕК. Съдът постанови щетите на „Атомстройекспорт” да бъдат компенсирани с 620 милиона евро.

Плащаме спешно 400 млн. евро на Русия за АЕЦ "Белене"

Борисов: Няма да позволим България да бъде заобикаляна

На 16 септември България пое ангажимента да плати на Русия 400 милиона евро за АЕЦ „Белене”. Това стана ясно след провелата се среща на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

На 27 септември се проведе телефонен разговор между президента Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов. В него българският министър-председател е информирал стопанина на Кремъл, че българското правителство е направило конкретни стъпки за изплащане на задълженията на НЕК към „Атомстройекспорт”, които към 19.09.2016 г. възлизат на 628 млн. евро, включващи главницата, съдебни разходи и лихва.

На 28 септември народните представители окончателно одобриха Законопроекта за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на НЕК в размер на 1 млрд. и 270 млн. лв. Тези пари трябва да бъдат използвани за погасяване на задълженията на компанията към руската страна.