Още по темата

Спецсъдът остави за постоянно в ареста 21-годишния Иван Захариев, който бе арестуван от Столична полиция, заради боравене с огнестрелни оръжия с терористична цел.

По искане на специализираната прокуратура, съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение спрямо Захариев, обвинен в подготовка на тероризъм, съобщиха от прокуратурата.

Мъжът е с двойно гражданство - българско и австралийско. Майка му е от Виетнам, а баща му е българин.

Според прокуратурата от няколко месеца в България той се подготвял, за да се включи в редиците на терористичната групировка "Ислямска държава" на територията на Сирия.

Разследването е започнало по сигнал на ДАНС. Няколко месеца са събирани доказателства, като са използвани и специални разузнавателни средства. Установено е, че той е контактувал чрез интернет с лица, занимаващи се с тероризъм и проповядващи радикален ислям.

Мъжът е пътувал веднъж до Сирия и започнал да се самоподготвя за включване в редиците на "Ислямска държава", като се обучавал в стрелба с огнестрелни оръжия по стрелбища в столицата и в страната.

Преди два дни прокурори, агенти на ДАНС и специализирани екипи за задържане при СДВР извършили множество претърсвания и изземвания. При тях са открити и иззети множество вещи, сред които екстремистка литература.

Мъжът е привлечен като обвиняем и е дал обяснения, но не се признава за виновен. Разследването ще приключи в максимално кратки срокове, казват от прокуратурата. 

По думите на Захариев уменията му не го правят опасен за обществото. 

Той искал да напусне България, за да учи в Австралия и да работи за службите там, защото знаел много за исляма. Преместил се в България само за да вземе документи и след това да замине, съобщи в. "24 часа".

При разследването стана ясно, че младежът има приятелка в Мароко. В дома му не са намерени никакви оръжия и взривове. Той помолил съда да го пусне от ареста, за да може да учи български, да се прибере при баща си и да ползва интернет.