Още по темата

Акушерката Емилия Ковачева, която е подсъдима за опит за убийство на новородената Никол проговори за първи път за случая. Пред Софийски градски съд тя отрече да е удряла момиченцето, информира в. „24 часа“. Преди да говори, Ковачева помоли да не ѝ бъдат задавани въпроси, като съдът се съобрази с искането ѝ.

„Не си спомням да съм удряла бебето. Не виждам защо да го правя“, заяви Ковачева в обясненията си.

Акушерката, пребила бебе, излиза на свобода

Бащата на пребитото бебе: Канонизирайте акушерката

ГИТ: Акушерката от "Софиямед" е дала 20 двойни дежурства за 3 месеца

„Когато правех тоалет на бебетата на 18 април, видях, че едно от тях е по-жълто и го казах на дежурната лекарка“, разказа тя за вечерта на случката. На прегледа присъствала и майката. В 7.50 ч. акушерката предала дежурството на другата си колежка и си тръгнала.

На 20 април нейна колежка ѝ се обадила да ѝ каже, че в отделението има бебе със счупен череп.

Тя ѝ казала, че една от тях двете ще бъде посочена като виновна за инцидента.

На 23 април към 7 ч. пристигнали полицаи в дома ѝ в Самоков и я отвели в София. Казали ѝ, че срещу нея има запис и я откарали в Първо районно полицейско управление.

„Един влизаше и ме удряше, обиждаше и скубеше.

Бяха ми взели чантата и телефона. Едва към 18.30 ч. дойде служебен адвокат“, разказа още обвиняемата. Тя призна, че в момента няма желание за нищо, изоставила е хобито си да шие гоблени и е получила заболяване на щитовидната жлеза.

Емилия Ковачева разказа, че е завършила Медицински институт във Враца и имала 19 години стаж като акушерка. През 2001 г. при трудова злополука починал съпругът ѝ, който бил състезател по ски към националния отбор. Отогава тя отглеждала двете си дъщери, останали без баща на 3 и 7 години, сама. Работи в „Софиямед“ от 2014 г.

„Надявам се да вземете справедливо решение“, каза накрая акушерката.

Очаква се днес да има присъда по делото.

Прокуратурата поиска 12 години затвор за Емилия Ковачева, предаде агенция БГНЕС.

Адвокатът на родителите на детето Мария Даскалова поиска най-строгото наказание. „Най-тежкото наказание е доживотен затвор”, каза тя пред репортери. „Родителите искат да няма повече такива случаи, други родители да нямат техните страдания”, посочи тя.

Емилия Ковачева е обвинена в опит за убийство на бебето Никол, в нощта на 18 април 2015 г., когато малкото момиченце е било едва на четири дни. Докато беше разследвана, стана ясно, че е удряла и други бебета.

Срещу нея има и второ дело, но за причиняване на лека телесна повреда на новородено. Бебето Никол се пребори за живота си, но остава под лекарско наблюдение.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.