Още по темата

Акушерката Емилия Ковачева, която е подсъдима в опит за убийство на 4-дневно бебе, е с ново обвинение за бой на друго дете. То е било повдигнато от Софийска районна прокуратура преди два дни.

Това стана ясно по време на заседанието в Софийски градски съд за побоя на 4-дневната Никол.

Още преди месеци стана известно, че когато разследващите

преглеждали камерите от болницата, те се натъкнали и на други случаи, в които Ковачева е упражнявала насилие над пеленачетата. Тогава бе съобщено, че се подозира за още 3-4 деца, но прокуратурата е събрала доказателства само за още 1 дете. Разследването продължава.

В същото време защитата на Ковачева твърди, че нараняванията на бебето Никол били

от родови травми.

По думите на Владислав Янев това било описано в медицинската документация. 

Адвокатът отново поиска отвод на съда и прокурора по делото. Янев изнесе изрезки от статии в медиите и заяви, че целта им е била да очернят Ковачева и да предопределят развоя на последвалото дело. В медиите имало много изказвания на прокурор Николай Христов.

Според адвоката на акушерката в договора ѝ е записано, че работното ѝ време е

8 часа, а тя е била принудена да работи на 12-часови смени последователно. 

"Правят се промени в графиците по желание на акушерките. Не съм се задълбочавал колко работи. Не знам Ковачева да е имала и граждански договор”, посочи Валери Нецов, шеф на неонатологичното отделение в „Софиямед”. По думите му винаги има недостиг на персонал: „и сега ни липсват, имало е извънредни часове - по 150 часа на година”.