Още по темата

Окръжният съд в Пловдив призна Катя Лерца за виновна в това, че по непредпазливост е причинила смъртта на полицейския служител Делян Палазов.

Инцидентът стана на 13 май миналата година. Тогава Лерца, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „Киа Спортидж“ по южното платно за движение на бул. „Санкт Петербург“, е нарушила правилата за движение и по непредпазливост, движейки се с 99 км/ч, е причинила смъртта на полицая, счита съдът. Тя е шофирала без книжка, която ѝ била отнета две седмици по-рано, но полицаят е пресичал неправилно пътното платно.

В същото време съдиите я признаха за невинна за това, че е нарушила чл. 20, ал. 2 от Закона за движение по пътищата, според която „водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението”.

Съдът също така лиши Лерца от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години, считано от 6 юни 2017 г.

Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимата призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт.

Наложеното спрямо подсъдимата ефективно наказание е 2 години и 4 месеца лишаване от свобода след намаляване на срока с една трета. Присъдата може да бъде обжалвана пред апелативния съд.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК