Още по темата

Преди 11 г. цената на един квадратен метър от имота "Царските конюшни" е била 1550 лв.

Това обяви бившият министър на регионалното развитие Асен Гагаузов пред NOVA.

Той опроверга твърденията, че тогава е разрешил продажбата на малка част от имота и така подготвил почвата за днешната скандална сделка. Всъщност решението и заповедта за това били от последните дни на кабинета "Сакскобургготски", а той само ги придвижил при встъпването си в длъжност.

Казусът за държавния имот в центъра на София бе повдигнат след като от БСП обявиха, че областният управител на столицата Веселин Пенев и зам.-областният управител от ГЕРБ Томи Николов са продали т.нар. "Царски конюшни" за 90 лв. на квадратен метър.

Днес Софийска градска прокуратура (СГП) разпореди проверка за сделката.

От градската прокуратура съобщиха, че са получили от главния прокурор сигнала на депутата от левицата Жельо Бойчев и на колегата му от градската организация на партията Калоян Паргов. 

Става дума за договори за прекратяване на съсобственост между българската държава и юридическо лице – Търговско дружество "Евротранс билд" ЕООД, сключени по реда на Закона за държавната собственост и чл. 36 от Закона за собствеността. В СГП е получен и доклад, утвърден от министър-председателя Бойко Борисов на Главния инспекторат, за резултати от проверка в Областната администрация на област София.

Същите съдържат твърдения за неправомерни действия по повод извършена разпоредителна сделка с имот - държавна собственост.

Т.нар. "царски конюшни"
Т.нар. "царски конюшни" Източник: Боби Тошев, БГНЕС

Наблюдаващите прокурори от СГП лично са изискали от Областната администрация на област София цялата документация, касаеща извършената сделка, както и вътрешните правила, регламентиращи задълженията на длъжностните лица при сключването на подобни сделки.

Проверката ще бъде извършена в максимално кратки срокове, уверяват от градската прокуратура.

Премиерът прие оставката на областния управител на София град Веселин Пенев, която поиска на проведена среща.

След това Борисов назначи проверка на главния инспекторат на обстоятелствата около извършените от областния управител разпоредителни действия с т.нар. царски конюшни в центъра на София. Борисов сезира и прокуратурата с искане за цялостна проверка по случая.