Още по темата

„Доказано антибиотиците не действат на сезонните вирусни инфекции”, коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA проф. Тодор Кантарджиев.

Той поясни, че целта на антибиотиците е да се борят срещу бактериите.

Държавата отговори за антибиотиците в българското месо

Да отиват ли майките в затвора, ако откажат ваксина

Ако няма антибиотици средната продължителност на живота в Европейския съюз би намаляла с 10-15 години, посочи проф. Кантарджиев.

„Антибиотиците удължават живота, защото помагат за лечението на почти всичко, нямаше да можем да правим трансплантации, ако антибиотиците не ни предпазваха от бактериалните инфекции”, подчерта експертът.

По думите му опасността от употребата на антибиотици в селското стопанство идва от това, че в животните се появяват резистентни бактерии. По същия начин се появяват такива бактерии и при хората.

Изследване, поръчано от британското правителство, показва, че до 2050 г. ежегодно 50 млн. души ще умират по света от резистентни на антибиотици бактерии. Това ще бъде основната причина за смъртността сред населението на Земята.

Има резолюция на ООН всички държави-членки да инвестират в правилна антибиотична политика и в намиране на нови антибиотици.

Преди въвеждането на антибиотиците в България всеки трети, болен от тежка пневмония, е умирал, посочи проф. Тодор Кантарджиев.

Той подчерта, че българските лекари са се обучили добре през последните години по отношение на употребата на антибиотици. Има въздържание от ранно предписване на антибиотик. Вече се правят и микробиологични изследвания преди даването на такъв.

Проблемът, поясни експертът, е в болниците: „Когато една болница се декапитализира, защото даде два етажа на частна болница, която прилапва надплатените пътеки, започва да се спестява от ръкавици и дезинфектанти и да се дават евтини антибиотици”.

Това води до вътреболнични  инфекции.  Пациенти се изписват рано. Така и други хора се излагат на резистентните бактерии, появили се болниците. Най-честите болнични инфекции в България са тези на пикочните пътища, отчете проф. Кантарджиев. В нашата страна дори няма система за следене на това какви инфекции се развиват след излизане от болниците, просто в болничния лист се написва: „изписан с подобрение”, което не винаги е вярно.

Проф. Тодор Кантарджиев е категоричен, че антибиотик трябва да се изписва само след микробиологично изследване на пациента.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.