Още по темата

България е класирана последна от всички страни в Европейския съюз в последното проучване на „Репортери без граници“ за свободата на словото.

Тя е на 109-то място от общо 180 държави, с оценка от 35,1 точки, която се влошава с 0,55 през 2016 г. В първата тройка са скандинавските страни - Норвегия, Швеция и Финландия. В последната тройка са Туркменистан, Еритрея и на самото дъно е Северна Корея.

Българин сред 100-те герои на свободната информация на "Репортери без граници"

Оливие Базил от "Репортери без граници": Ситуацията с медиите в България е бедствена

Трагичното медийно дъно

Пред България са не само останалите 27 страни-членки на ЕС, но и държавите от Западните Балкани, включително и Албания. Единствена Турция от съседите ни е след нас - на 155 място.

Изпреварват ни дори страни като Молдова, Монголия, Киргизстан, Кения, Либерия, Мозамбик и Източен Тимор.

В аналитичната част на проучването основен акцент за България е „подкупване на медиите“.

От „Репортери без граници“ посочват, че ниският рейтинг на страната „се дължи на медийната среда, в която преобладава корупция и тайни споразумения между медии, политици и олигарси, включително Деян Пеевски - собственик на Новата българска медийна група“.

Уточнява се, че „групата му има 6 вестника и контролира близо 80% от разпространението на печатните издания“.

В същото време държавата финансира с европейски средства определени медии „при пълна липса на прозрачност, като ефективно подкупва редакторите да се отнасят положително към управляващите в политическите репортажи или изобщо да се въздържат от публикуването на проблематични истории“.