Още по темата

Площад „Славейков” затваря за основен ремонт за една година от 8 май.

Обликът на пространството ще бъде изцяло променен. Масите ще бъдат с нова модерна визия, ще има повече пейки, а спреният от години фонтан най-сетне ще заработи.

"Запазваме и книжния пазар, който ще работи всеки ден в намален обем, така че да имаме едно приятно културно пространство, а не да гледаме кашоните по цял ден”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

За близо година книжният пазар ще бъде преместен в градинката срещу хотел „Рила”. Според търговците новото място е неподходящо, защото няма поток от хора, както и тенти, които да пазят от слънце и вятър.

След година на обновения "Славейков" ще се върнат половината търговци.

През 90-те са поставени сергиите за книги, фонтан и статуя на Петко и Пенчо Славейкови.

Междувременно Евростат обяви, че българите харчат най-малко за книги в целия Европейски съюз. Страната ни дели незавидното последно място с Гърция. 

В Световния ден на книгата данните сочат, че за книги и вестници европейските граждани са похарчили над 90 милиона евро. Средно на човек се падат по около 200 евро за година. Най-много книги се купуват в Словакия, следвани от Германия и Полша. Преди нас са Чехия, Испания и Малта.

Европейците прекарват средно между 2 и 13 минути на ден в четене, показва още европейската статистика от 2016 година.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram