Речите в Истанбул - какво казаха Борисов, Ердоган и Йълдъръм
Източник: ЕПА/БГНЕС
84

„Европредседателството е за шест месеца, а отношенията ни с Турция - от векове и за векове”. Това каза премиерът Бойко Борисов минути преди началото на церемонията по официалното откриване на българската църква „Свети Стефан” в Истанбул. Министър-председателят обясни, че церемонията е трябвало да се проведе на 27 декември – деня на Свети Стефан, но била отложена заради ангажименти на турския президент Реджеп Ердоган.

Затова и реално първата визита на държавник в чужбина, откакто поехме европредседателството, е в Турция. 

„Не бива на България да се възлагат огромни отговорности като лобиране за приемане на Анкара в Европейския съюз”, категоричен бе Борисов.

„Възстановяването на българската църква „Свети Стефан” в Истанбул

е важно послание към международната общност. С това Истанбул всъщност показва, че различните религии и култури живеят заедно в този град и още веднъж показваме това на целия свят. Единството е в различието”. Това каза турският президент Реджеп Ердоган по време на официалната церемония по откриването на укрепения храм.

Ние сме длъжни 2018 г. да нормализираме и да направим отношенията между ЕС и Турция такива, каквито бяха преди само няколко години. Това заяви премиерът Бойко Борисов в изявление след откриването на обновения храм „Св. Стефан“ в Истанбул.

„Може би за мюфтията, който е с нас и за българските мюсюлмани е било трудно да си представят президентът, премиерът на Турция, Вселенският патриарх и българският патриарх, да сме заедно, не за да спорим и да се мразим, а зад гърба ни да има единственият в света такъв паметник на културата. Такава прекрасна църква, нашата религия да бъде уважавана и всички ние, когато сме в Истанбул да може да запалим по една свещичка, за което благодаря на общината. Когато го виждаме храма, мисля, че няма човек, който да не харесва това културно-историческо наследство“, заяви Борисов.

„Всички ние живеем в мир.

Солидарен съм с президента Ердоган, че обикновено смесените общности и изселниците се ползват за натиск и конфликт. Ние имаме редкия шанс българските изселници, мюсюлманите в България да са мост на сигурност, да гарантират сигурността на етническата толерантност. Символиката на днешния ден води и символика към Европа“, каза българският министър-председател.

Бойко Борисов подчерта, че Турция е най-големият съсед на ЕС. „Турция е държавата с най-голяма армия в Европа, Турция е голяма държава, ние трябва да направим всичко възможно и за радост, наблюдавах и много внимателно срещите на президента Ердоган с президента Макрон. Ние сме длъжни 2018 г. да нормализираме и да направим отношенията между ЕС и Турция такива, каквито бяха преди само няколко години. Аз съм бил, когато президентът Ердоган идваше в Страсбург, премиерът идваше на европейски съвети. Е, изборите на много места минаха. И бизнес отношенията, и културните отношения, и най-вече сигурността и толерантността, минават през подобряване на отношенията. Въобще не си поставяме, макар, че ние сме велика, малка държава, да играем някакъв съществен принос, но ако може да помогнем в тази посока, ще помогнем, разбира се. Аз съм убеден, че това е пътят“, категоричен бе Борисов.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов подчерта, че нашата държава е реставрирала две църкви в Одрин.

„Всичко се осъществи благодарение на добрата дипломация на правителството на Борисов”, подчерта Рашидов.

На работна среща с премиера Йълдъръм

след откриването на църквата Борисов посочи, че развитието на двустранните отношения е приоритет на българската външна политика. Той подчерта, че освен непосредствен съсед на страната ни, Турция е съюзник в НАТО и важен партньор в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие и животновъдство, търговия и др.

По думите на премиера Йълдъръм, България и Турция са показали в последните години, че проблемите не ги разделят, а ги свързват.

Борисов и Йълдъръм определиха като прекрасен повода, събрал днес в Истанбул представители на българската и на турската държави, християни и мюсюлмани. Двамата лидери коментираха, че ако в миналото за Босфора са се водели войни, сега Истанбул, както и София, са градове, символи на единството на култури и религии.

Ердоган подчерта, че страната му се опитва

да възстанови всички храмове на различни религии, разположени на територията й.

„Вярваме, че всички трябва да извършват своите религиозни обреди свободно. Нашата отговорност е бъдещите поколения да могат да видят ценните паметници на културата”, каза още Ердоган.

"Със стоманен скелет Желязната църква все още е единственият пример в света, тази църква е от 1898 г. и вече 120 години тя е на крака. Тя е храм за българската общност, но освен това дава принос и за красотата и богатството на Истанбул. По време на Османската империя на територията на българската държава има редица исторически обекти, изградени от Османската империя в България тези обекти също имат нужда от реставрация. Ние знаем това и както при Желязната църква съхраняването на тази обща история може да бъде осъществено съвместно и заедно. С нашите български приятели ние осъществихме реставрацията на Желязната църква и с това сътрудничество се надяваме да реставрираме и историческите и религиозни паметници в България. В София има само една джамия, отворена за служба. За мен ще е удоволствие да открием и приключването на тази реставрация, заяви Ердоган.

"Църквата „Св. Стефан” през 2011 г. започна своята основна реставрация, когато аз бях кмет. И специализираната администрация на Истанбул и кметството дадоха своя принос в сътрудничество с нашите български приятели. Реставрацията беше трудна и продължителна и бяха направени разходи за 15 млн. лири. В местата, които са завладявали нашите деди, са осигурявали първо сигурност за религиозните обекти. Вие сте свободни да изпълнявате своите религиозни убеждения и ние ще ви защитаваме и това е било разбирането на нашите деди. Имаме джамии, църкви, синагоги, всички те не само в Истанбул, а и на различни места в нашата страна съществуват. Нашите деди са проявявали чувствителност към толерантността и признаването на религиозните убеждения, имат своите фермани от Истанбул до Босна и има исторически доказателства за тях. Лошите спомени, които има от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно. Затова трябва да има обединение, това е нашето отношение към всичките религии, тоест в мнозинството трябва да има единство. Това е нашето разбиране и с него ние се стремим да поддържаме всичките храмове на всички религии в страната ни, подчерта турският президент.

Ердоган заяви, че турската държава в последните 15 години

е реставрирала над 5000 обекти на Балканите, Близкия изток, Африка и др. Съхраняването на тези обекти е наша отговорност към бъдещите поколения. Готови сме да споделим с България опита си по отношение на реставрацията. Вярваме, че това ще е пример и вдъхновение и за други проекти. Поздравявам ви с обич и уважение, да ви е честита Желязната църква, каза още Ердоган.

 

Коментари 84
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

84 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 14 минути

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 35 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 51 минути

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 1 час

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 1 час

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 1 час

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 1 час

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 1 час

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 2 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община