Още по темата

При специализирана акция на ГДБОП и прокуратурата беше заловена престъпна група, занимаваща се с производство и разпространение на фалшиви банкноти и лични документи.

Това съобщиха на брифинг днес началникът на спецпрокуратурата Иван Гешев и зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

Печатница за пари и фалшиви милиони хванаха в село

Криминална полиция в Пловдив разби печатница за неистински документи

„Ди велт“: Българската мафия снабдява бойци на ИД с паспорти

Операцията се е провела в Пловдив, Русе, Сливен и София. Претърсени са над 40 адреса и само от един от адресите са иззети над 500 000 евро с номинал от по 100 евро, имало е и банкноти от по 500 и 20 евро.

Акцията е координирана и подпомагана от Европол, отделно е работено с партньорски служби от САЩ, Доминикана, Испания и Албания. При претърсване на помещение в Пловдив са открити и множество фалшиви лични документи - турски, датски и испански паспорти.

Информацията за престъпната група е дошла от Албания, като там са задържани 40 души, а 12 са обявени за издирване.

Изготвяните фалшиви лични документи са използвани от албанска престъпна група за трафик на хора. Албанците тръгвали със свои документи, като на територията на Европа и Доминикана ги подменяли с фалшиви, за да влязат в САЩ, Канада и Великобритания. Групата е работила в продължение на години.

В България са повдигнати обвинения на седем лица, като четирима от тях са задържани за постоянно в ареста. Всичките са български граждани, някои са криминално проявени и осъждани за подобен род дейност, а едно лице по думите на прокурор Иван Гешев е „знакова фигура от контингента”.

При друга акция на прокуратурата и ГДБОП е задържана престъпна група за трафик на мигранти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.