Още по темата

За да живее нормално спрямо средните български стандарти, четиричленно домакинство в България с двама родители и две деца трябва да получава чисто 2 325 лв. на месец или 581 лв. на човек, коментира в „Здравей, България” по NOVA Виолета Иванова от КНСБ.

Сумата е усреднена за страната към края на декември. В най-скъпия град - София тя нараства до 3 024 лв. за домакинство или средно 756 лв. на човек.

Кой взима заплата от 3500 лв. у нас

Можете ли да си позволите да имате деца в България

Неудобната истина за доходите в България

В същото време средната месечна брутна работна заплата в България през четвъртото тримесечие на 2017 г. е била e 1 095 лв., сочат данните на НСИ. Доходите се движат в много широки граници. От 805 лв. в Смолян, до 1 571 лв. в София.

Нетните възнаграждения, т.е. парите, с които реално разполагат хората, обаче са доста по-ниски. От около 631 лв. в Смолян, до 1231 лв. в София. Тоест средните заплати в страната като цяло не покриват нужните за нормален живот на едно семейство разходи.

КНСБ: Доходите ни растат, но не живеем по-добре

Защо ниските заплати са разрушителни за България

В същото време цените на много от стоките в България се доближават до средноевропейските.

„Хранителните ни стоки достигат до 71% от средните европейски ценови равнища, а някои от тях като растителните масла надхвърлят средните европейски равнища с около 9%. Цените на млякото и млечните продукти са около 90% от средните европейски”, посочи Виолета Иванова.

Все пак ръстът на доходите в България е безспорен факт. Само през миналата година заплатите са нараснали с 5,6%, при инфлация от 0,4%.

„От една страна има повишаване на цените на хранителните стоки, което е свързано с това, че сме в общ пазар, но от друга страна имаме бутане на заплатите нагоре, което също идва от това, че сме в Европейския съюз”, коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика. Според него, това че българските работодатели се конкурират с европейските при привличането на служители води до увеличение на възнагражденията в България.

Той посочи, че през 2008 г. средната заплата в страната е била едва 40% от стандарта на живот, изчислен от КНСБ. А сега нивото на доходите вече е 80% от необходимите за издръжката на едно семейство.

„Около 31% от промишлените предприятия в България заявяват, че имат недостиг на служители и това фактически забавя техния процес на развитие”, отчете Виолета Иванова. Според нея причината за недостига на хора са именно ниските възнаграждения.

В същото време обаче и неравенството в страната расте. Разликата между доходите на най-богатите и най-бедните 10% от българите е 8 пъти. А около 30% от хората живеят в абсолютна бедност с бюджет под 314 лв. месечно. На този фон това, че например председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) ще получава основно месечно възнаграждение в размер на 13 146 лв., звучи възмутително.

Проблемът на политиците и депутатите не са заплатите им. Проблемът са парите, които получават извън заплатите си и възможността да боравят с огромна власт”, подчерта Стоян Панчев.

Той посочи, че недостига на квалифицирани работници в България до голяма степен се дължи на адекватността на образователната система.

Виолета Иванова посочи, че гарантираният минимален доход от българската държава е 75 лв. на месец. А прагът на бедност в страната, пак според държавата, е 321 лв.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.