Още по темата

Президентът Румен Радев приключва първата си американска визита със срещи с българската общност в Чикаго – градът с най-много българи там. Компания му правеше първата дама, която бе неотлъчно до него по време на посещението му в Америка. 

За пръв път преди дни държавният глава произнесе реч пред Общото събрание на ООН и там беше премиерата на това, което ще бъде курсът на външната политика на България във времето на Румен Радев.

Лоялност към ЕС и НАТО, но и прагматизъм, обобщава кореспондентът на NOVA

Преди Чикаго той бе на среща с българската общност в Ню Йорк и заяви, че според него ще е добре в Ню Йорк да се открие българско консулство.

ВИЖТЕ КАДРИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПЪРВАТА ДВОЙКА НА БЪЛГАРИЯ В НЮ ЙОРК

Още за визитата на президента в САЩ:

Румен Радев се срещна с Бил Клинтън, покани го в България

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ДВАМАТА ДЪРЖАВНИ ГЛАВИ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Радев: България и САЩ доказаха, че могат да бъдат добри партньори

Допусна ли грешка президентът Радев в САЩ

„Когато говорим за България на картата на света, ние трябва да отстояваме нашия интерес”, заяви президентът. Фокус на срещите на Радев в ООН и приоритет за външната му политика са държави от Близкия изток и Централна Азия.

Една от възможностите е внос на газ от Иран като още една опция за България. Но дали това не би ядосало Русия.

„Аз мисля, че с Москва водим и трябва да водим прагматични отношения,

основани на взаимния интерес. Така че никой не би трябвало да се сърди, ако България иска да има по-добри цени. Ако Москва иска да продължи да бъде основен доставчик, въпросът е не да се сърди, а да предостави конкуренти цени”, каза още Радев.

Източник: Фейсбук

Той определи позицията на България по две горещи световни теми – ядрената програма на Северна Корея и ядреното споразумение на Иран.

„Няма военно решение на тази криза. Иран демонстрира, че категорично желае да се придържа към споразумението и трябва да й се даде шанс да изпълнява ангажиментите си докрай”, коментира той.

Разчитайки сигналите на по-големите от нас, Румен Радев смята, че България трябва да инвестира повече във военната си мощ.

„Ако нямаш военна мощ, дипломацията ти е празни приказки”, каза той и препоръча на правителството да побърза с изискването на НАТО страните-членки да харчат 2% от БВП за отбрана. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.