33

П резидентът Румен Радев проведе консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС и ДПС, за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

"Продължаваме промяната" и БСП пропуснаха днешните консултации.

В прессъобщение до медиите и двете формации посочиха, че днес има заседание на парламентарната бюджетна комисия, а утре – извънредно заседание на НС, в което да се гласуват бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване на второ четене.

В 13.00 часа представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната" трябваше да се срещнат с Румен Радев, но консултациите не са състояха.

Предстои да бъде определен друг ден, в който да се проведе отложената среща. От “Продължаваме Промяната” са посочили в официално писмо, подписано от председателя на парламентарната група на партията Андрей Гюров, причините за исканото отлагане.

Мотивите са свързани с провеждането на извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси за приемане на второ четене на актуализацията на държавния бюджет,

както и извънредното заседание на парламента утре, на което се очаква да се гласува актуализацията на бюджетите на НЗОК и ДОО, което ще осигури навременно изплащане на пенсиите и помощите за бизнесите и работещите семейства. 

В 14.15 часа се проведе срещата между президента и представителите на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Източник: Георги Димитров

Дълбоката криза, която обхвана обществото ни, роди стремежа към дълбока и цялостна промяна, но непрекъснато намаляващата избирателна активност е и атестат за сриващото се доверие в политическата класа. Това поставя рискове за България и от политическите партии зависи да възвърнат това доверие. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представителите на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Източник: Георги Димитров

Президентът посочи, че българите изпитват основателни тревоги от растящите цени, от продължаващата война и от неизвестността,

породена от кризите, които не могат да бъдат решени нито по отделно, нито само от една партия. Румен Радев подчерта, че наред с икономическата, социалната, здравната и бежанската криза, днес сме изправени и пред политическа криза. Той припомни, че народните представители в настоящия парламент имат немалко работа, за да гарантират функционирането на държавата най-малко до края на годината. „Актуализацията на бюджета, приемането на законодателни промени за стартирането на Плана за възстановяване и устойчивост не търпят отлагане и се надявам партиите да влязат в градивен диалог по всички тези въпроси“, каза още президентът Радев.

Източник: Георги Димитров

Бъдещето на гражданите зависи от решенията на политиците и от усилията на институциите не само в национален, но и в международен контекст,

заяви още Румен Радев. По думите му страната ни очаква по-активна подкрепа в съюзите, в които членува, по-ефективна работа и използване на всяка възможност, за да се отстоява националният интерес и да не се допуска България да остане в периферията на Европа. „Всичко това изисква, амбициозна, единна, последователна външна политика“, допълни той.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова потвърди, че ще върнат втория мандат

за съставяне на правителство възможно най-бързо, така че да започнат консултации по връчване на мандат на третата политическа сила. „Отчитаме всички предизвикателства, пред които е изправена държавата ни“, заяви тя и призова останалите политически сили да проявят разум и да работят заедно, за да свърши парламентът необходимото.

Източник: Георги Димитров

В 15.30 започна срещата с представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“ (ДПС).

Политическият опит, който натрупа ДПС през годините на прехода, означава и много висока отговорност към избирателите. Отговорното отношение на вашето Движение към етническия мир по времето на прехода е факт. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и останалите представители на парламентарната група на ДПС, които присъстват на консултациите при държавния глава, предаде БТА.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

"Факт е, че в кризисни моменти вие винаги сте апелирали за диалог,

но България очаква последователни усилия от всички политически партии в борбата с корупцията и установяването на върховенството на закона", заяви още Радев. "И аз се надявам, че вашата партия осъзнава високия залог на това предизвикателство и очакванията на всички избиратели, които са принципни и имат отношение към общия ни живот в нашата родина", добави той.

Държавният глада подчерта, че политическите лидери и партии имат отговорност в настоящата ситуация.

Аз се надявам партиите да влязат в един градивен диалог, каза той. Радев посочи, че е важно мнението на ДПС за възможността в настоящия парламент да се търси ново управленско мнозинство и с какви механизми това може да се получи.  

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Президентът отбеляза също, че очаква отговорна работа от Народното събрание за гарантиране на нормалното функциониране на държавата,

по думите му, поне до края на годината. Според държавния глава не бива да се допуска България да остане и в периферията на Европа.

Чрез диалог трябва да възстановим нормалността в българския политически живот, посочи на свой ред председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той се съгласи с тезата на президента за кризите, в които се намира страната ни.

Според Движението в това Народно събрание (НС) трудно може да се намери онзи необходими диалог,

който да възпроизведе хомогенно общество, за да има категорично евроатлантическо управление на България. По думите на Карадайъ в следващия парламент не трябва да се влиза с омраза и отрицание, а с ценности, цели и предложения за приоритети за държавата. Ние от ДПС, мисля, че водим последователна политика, декларира той. Енергийна и продоволствена сигурност бяха посочени като приоритет от председателя на ДПС.

Движението е категорично за борба с корупцията, чрез диалог трябва да възстановим нормалността в българския политически живот, върховенството на закона, подчерта той.

Карадайъ посочи, че политическата криза е била и предпоставка за вота на недоверие към, по думите му, проваленото правителство,

което е отказвало диалог между управляващи и опозиция, както и вътре в самото мнозинство досега. По този начин не можем да намерим решение на кризите и трудно бихме управлявали в България, подчерта той.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

В 16.45 часа представители на парламентарната група "БСП за България" трябваше да се срещнат с президента Радев.

Ръководството им обаче заяви, че няма да участва в консултациите, тъй като в момента тече второ четене на държавния бюджет, по който има направени десетки предложения.

“За нас е по-важен бюджетът, за да гарантираме увеличението на пенсиите, данъчните облекчения за младите семейства, помощта да земеделците, ваучерите за работниците, подкрепата за бизнеса и допълнителни средства за транспортния сектор. Ще участваме в консултации в друг ден, когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци”, заявиха депутатите от БСП.

Румен Радев започна консултациите за връчване на мандат за ново правителство

На 28 юни, вторник, ще се проведат следните консултации:

  • От 9.00  часа – с представители на парламентарната група на "Има такъв народ";
  • От 10.15 часа – с представители на парламентарната група на „Демократична България“;
  • От 11.30 часа  – с представители на парламентарната група на ПП "Възраждане".
Вотът на недоверие срещу правителството на Кирил Петков беше успешен

Как се стигна дотук?

Днес кабинетът на Кирил Петков внесе своята оставка в Народното събрание. Оставката идва след успешния вот на недоверие срещу правителството, проведен на 22 юни.

За вота на недоверие гласуваха общо 239 народни представители, „за” бяха 123 депутати, а 116 - „против”. Нямаше въздържали се.

Вотът беше внесен от ГЕРБ заради икономическите провали на правителството.

„За мен беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, от Слави Трифонов и г-жа Митрофанова”, заяви Кирил Петков след гласуването.

„Този вот е само една малка стъпка от един много дълъг път. Това, което те не разбраха, че така не могат да спечелят българския народ. Обещаваме, че ще продължим тази битка да отвоюваме държавата си. И един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия, една нормална, успешна европейска държава. Благодаря ви!”, добави Петков. 

Той посочи и че „Продължаваме промяната” като най-голяма политическа сила ще вземат първия мандат от президента Румен Радев и ще се опитат отново да съставят правителство.

Депутатите отстраниха председателя на парламента Никола Минчев

На 16 юни Никола Минчев от "Продължаваме промяната" бе предсрочно освободен като председател на Народното събрание със 125 гласа "за". "Против" освобождаването му бяха 113 депутати. Един народен представител се въздържа от гласуване. 

Искането за оставката на Никола Минчев бе внесено вчера с подписите на 120 депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Сред мотивите са посочени нарушение на Конституцията и правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и провеждането на ефективен парламентарен контрол.

Никола Минчев от ПГ на "Продължаваме Промяната" бе избран за председател на 47-то Народно събрание на 3 декември миналата година. Неговата кандидатурата бе предложена от Кирил Петков. 

Слави Трифонов: Изтеглям министрите на "Има такъв народ" и слагам край на тази коалиция

На 8 юни лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов направи извънредно изявление, в което заяви, че партия "Има такъв народ" (ИТН) няма място в четворната коалиция ("Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ", "Демократична България).

"Доброволно излизам от управлението. Ако целта беше облаги, щях да стоя усмихнат и ояден в тая коалиция. Само че за разлика от "Продължаваме промяната", аз не съм такъв. Така че от днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция и на тази агония", заяви Трифонов.

Правителството на Кирил Петков падна

Кабинетът “Петков” остана на власт малко повече от шест месеца.

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Почина култов актьор, носител на "Оскар"

Почина култов актьор, носител на "Оскар"

Свят Преди 4 минути

Причината за смъртта не е разкрита

Apple iPhone 15 Pro

iPhone 16 може да смени дизайна на камерата

Технологии Преди 18 минути

Очаква се и нова подредба на бутоните

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 3 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 3 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Свят Преди 3 часа

Ейби Хенсел официално е сключила брак през 2021 г.

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 3 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 3 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той