Още по темата

Отношенията между България и Русия трябва да се развиват и да вървят напред, заяви президентът Румен Радев в интервю за руската информационна агенция ТАСС.

Борисов: Изказването на Радев е вероломно нападение над правителството

Радев: Борисов има ли общи бизнес интереси с Пеевски

Радев: Парламентът се превръща в Нотариат, стабилността е марш на място

„Връзките между нашите народи са живи, особено на чисто човешко, емоционално, културно и религиозно равнище. Но в политически и икономически план тези отношения бяха подкопани по времето на прехода. Мисля, че нашите връзки трябва да се развиват, да се придвижват напред", заяви Радев.

Държавният глава подчерта, че „еврофилията не означава русофобия“ и че опитите за политическа изолация на Русия не носят изгоди за нито една от страните.

За предстоящото отбелязване на 140-годишнината от подписването на Санстефанския мирен договор президентът кача, това събитие „възкреси България“ в границите, за които са мечтали българските възрожденци, и добави, че Берлинският договор и „целият XX век“ са изменили границите на Балканите и сега много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на своята родина.

„За тези 140 години имаше немалко опити за ревизиране на историята, включително и през последното десетилетие, но безспорен факт в тази история, най-важният за нас, е българското Освобождение, което още повече заздрави връзките между нашите два народа", категоричен е президентът.

Румен Радев напомни, че при честването на връх Шипка се очаква да присъства патриархът на Москва и цяла Русия Кирил. Очакваме до края на годината посещение от руския президент, защото тези събития заслужават да ги почетем съвместно, заяви президентът.

Президентът напомни, че България е дала на славянските народи писменост и се гордее с това свое постижение.

По думите му най-силните връзки между българския и руския народ са духовните и затова „те ще преживеят всяка политическа зима“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.