Още по темата

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че в МВР все още получават сигнали за затворниците, които избягаха от Централния софийски затвор. Той обясни, че полицията не само проверява тези сигнали: „Имаме и други методи“.

„Казват ни адреси – проверяваме ги. Колко сили хвърлихме и там, но е така.

Освен председателството и футболното хулиганство полицията се занимава и с всичко останало в държавата“,

каза още Валентин Радев.

Радев за бягството от затвора: Не е така с тази чистачка

Запитан дали има шанс затворниците да бъдат заловени той посочи, че има такъв. „Рано или късно ще бъдат хванати. Рано или късно и Галеви ще бъдат хванати. Системата работи, дори на някой да му се струва бавно. По-важното е накрая да има наказания, може да е и след 2 или 5 години“, подчерта силовият министър.

Той предупреди, че

тези, които сега нарушават или имат идея да нарушават закона, да знаят, че „рано или късно законът ще бъде с пълна сила върху тях“.

Двамата въоръжени рецидивисти Радослав Колев и Владимир Пелов избягаха от Централния софийски затвор във вторник. На другия ден стана ясно, че хигиенистка в затвора е единствената, която се е опитала да спре двамата избягали престъпници. Освен това министърът на правосъдието Цецка Цачева обясни в парламента, че две министерства – на вътрешните работи и на правосъдието са знаели, че Владимир Пелов Стефанов, се е готвел да избяга още преди повече от година.

Владимир Пелов Стефанов излежава 30-годишна присъда за въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличане, включително и на дете, и стрелба по полицаи през 2011 година, уличен е в две убийства – на братя от Ботевград. Неговият син беше арестуван по подозрение, че му е помогнал.

27-годишният Радослав Колев излежава присъда от 26 години за убийство по особено жесток начин на служител на НАП заради сексуална закачка.

По повод на случая от 20 март, когато 43-ма пътници от полет от Париж бяха пропуснати да преминат непроверени в България на летище „София“ Радев обясни, че на бюрото му е докладът от Дирекция „Вътрешна сигурност“. „Проверките са две. Няма да кажа нищо докато не видя и другия доклад и не ги съпоставя.

В доклада на „Вътрешна сигурност“ пише, че няма умисъл, което от една страна ми харесва, а от друга се притесних. Възложил съм дисциплинарно производство.

Направена е проверка в ГД „Гранична полиция“ на летището.

Всички данни идват в министерството, дават се на дирекциите, които проверяват до какви изводи са стигнали“, каза още по темата вътрешният министър.

Не на последно място той обясни, че темата за това дали трябва да бъдат разширени правомощията на Антикорупционния орган министърът, е била обсъдена, но засега не може да каже да или не. „Има си експерти, които трябва да кажат преди нас. Ще помислим дали трябва да се разширят или не. Въпросът не е толкова прост“, заяви още Радев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.