Още по темата

"Премиерът пред камерите подава ръка и има моята ръка, но неговите съпартийци не вадят ръцете си изпод масата и продължават да безчинстват". Това каза президентът Румен Радев преди заминаването си за Полша.

Преди два дни Радев призова Бойко Борисов да озапти беквокалите си в парламента. Според него управляващите от ГЕРБ водят битка с него, с мълчаливото съгласие или под влиянието на Борисов. 

"До момента с президента Радев имам прекрасен диалог", заяви Борисов по-рано през деня по отношение на острия тон между него и държавния глава в разговорите им чрез медиите. "Той може да ме държи отговорен, ако мой министър или аз сме говорили по начин, уронващ престижа му", заяви Борисов.  

"Трябва да е ясно едно - не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите, които и да са те. Оставките на депутати, на кметове, на общински съветници, са авариен изход, който доскоро потушаваше проблемите, но този изход вече не работи", категоричен е президентът.

Депутатите не пуснаха Делян Добрев да си ходи

Нинова отговори на ГЕРБ: Мъжът ми взима по-малко от един депутат

„Трябва дълбоко, сериозно разследване и то от независим разследващ орган, който да стигне до дъното на схемите и на моделите“, подчерта Радев. Той коментира и че освен това, „в цялата тази ситуация парламентът не контролира правителството, каквото е неговото призвание, по-скоро се използва като трибунал срещу президента, това е недопустимо”.

За избирането на Георги Чолаков за шеф на Върховния административен съд от стария ВСС Радев заяви, че няма да подпише указа за назначаването му. 

Въпросът е принципен, днес върнах предложението за кандидатурата на г-н Чолаков на новия ВСС,

който е носител на нова легитимност. Очаквам неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото.

Новият ВСС встъпи в длъжност без Борисов и Радев

Имам такова право, има си съответни законови процедури, които казват детайлно как трябва да бъде извършен този избор, добави Радев.

На въпрос дали ще прави партия, президентът отговори: „Това е смешно, моля ви, не ме занимавайте”.

Радев коментира и думите на посланика на САЩ, че българските власти много внимателно трябва да формулират приоритетите си преди да вземат решението за новите изтребители. Президентът заяви, че не приема посланици да се бъркат в работата на български институции. „Ако някои са свикнали да го правят, ще трябва да се отучат”, категоричен е президентът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК