82

С екретарят на парламентарната група на "БСП за България" Филип Попов коментира за БНР, че взетите днес решения на премиера Бойко Борисов се правят с цел успокояване на протеста и съдържат известна доза популизъм. Попов поясни, че това е неговото мнение и все още няма официална позиция на ръководството на БСП:

"Той в момента се опитва да прехвърли пожара на протестите от МС пред Народното събрание, защото Велико Народно събрание се свиква с мнозинство две трети, 160 народни представители. Но аз не съм сигурен и по така предложените от него промени в Конституцията дали всички парламентарни групи, или пък 160 народни представители ще са съгласни с тези промени".

Борисов предложи свикване на Велико Народно събрание

Според депутата от БСП е възможно през август предложението на ГЕРБ да бъде внесено в Народното събрание.

Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта й, написа покъсно лидерът на БСП Корнелия Нинова във "Фейсбук".

"Темата за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията се поставя не за пръв път на вниманието на българското общество. Включително от г-н Борисов в критични за него и партията му моменти. Чрез такива ходове той обикновено цели противопоставяне на една група българи на други, което му гарантира време и оцеляване. Борисов не е човекът, който може да рестартира системата, защото той е олицетворението на същата система - най-дълго управлявалият премиер в България и премиерът с най-лоши резултати в Европейския съюз. Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта й. България има нужда от промяна на модела и тази промяна започва със смяната на неговия символ.
Този парламент е изчерпан. Той е с най-ниско институционално доверие. Той няма авторитет да направи сериозна реформа. Пътят е оставка на правителството, нови избори, парламент с ново доверие - едва тогава сериозен разговор за промяната на модела", пише още Нинова.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в пост във "Фейсбук" предложи шест неща, които да бъдат гарантирани от Конституцията:

"1 и 2.Настоявам за образователен ценз и задължително гласуване, които да донесат повече смисленост и прозрачност, а с тях и исканата от обществото промяна на управлението. Крайно време е да бъдем отговорни и да упражняваме не само правата си, но и да изпълняваме задълженията си. Минималното ниво на образованост при правото на глас дава поне малка гаранция за направен информиран политически избор. Не може неграмотни хора срещу 50 лева да определят бъдещето на децата ни. Въвеждането на задължителното гласуване от своя страна ще омаловажи купените цигански гласове и корпоративния вот.
3. Категоричен съм и ние от ВМРО ще отстояваме позицията си за укрепването на семейните ценности и брака, като съюз между мъжа и жената, както и поставянето на семейството в основата на всички нормативни документи, свързани с правата на децата. Институтът на семейството трябва да бъде гарантиран и да има категорична защита срещу въвеждането на трети, пети или 30-и пол.
4. И тъй като през 2008 г. Тройната коалиция в лицето на БСП, ДПС и НДСВ промени Конституцията и премахнаха наборната военна служба, съм безкомпромисен, че тя трябва да се възстанови. Трябва да поправим една глупост и да започнем отново да възпитаваме българската младеж в родолюбие и ценности. Това е част от пътя да отдалечим децата си от вредното влияние на джендър идеологията. Връщането на наборната военна служба е още един акт, чрез който държавата ни ще гарантира своята сигурност и бъдеще в сложната геополитическа обстановка.
5. С промени в Конституцията трябва да гарантира, че всеки етнически българин по света може да се прибере в България и да има гарантирано право на образование и работа, както и да получи българско гражданство.

6. Искам да подчертая също така, че е неизбежно да се отвори дебата за увеличаване на правомощията на президента независимо кой представлява институцията. Президентът трябва да има право на законодателна инициатива и да иска вот на недоверие на правителствата и др.

Тези шест неща трябва да бъдат вкарани в дебата за промени на Конституцията. Нужен е обществен консенсус. Иначе ВНС за намаляване броя на депутатите и ограничаване правомощията на правосъдния министър е безсмислено", пише той.

Ръководството на НФСБ излезе с девет предложения, за които ще настоява да бъдат обсъждани като бъдещи текстове в новата Конституция след изявлението на премиера Бойко Борисов. 

Предложенията касаят изкореняване на битовата и организираната престъпност у нас, гарантират достъпно за всички здравеопазване и достойни старини на България.

1.Запазване на еднонационалната държава с един официален език - българския

2.Традиционното вероизповедание остава Православието

3.Минималната пенсия да бъде не по-малка от 70 % от минималната работна заплата

4.Гарантирано здравеопазване без доплащане на медицинските услуги

5.Намаляване на броя на народните представители и въвеждане на индивидуална жалба до Конституционния съд, предложенията са заложени в програмата на НФСБ от 2011 г.

6.Въвеждане на образователен ценз при гласуване

7.Социално подпомагане само срещу полагане на обществено-полезен труд

8.За всяко престъпление – наказание с натрупване (кумулация) и въвеждане на обществено-полезен труд като мярка за наказание и възмездие

9.Без давност за преследване на престъпления, свързани с приватизация и концесии.

Лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки смята, че Велико Народно събрание е „абсолютно ненужна конструкция“, тъй като Конституцията може да се променя и от обикновено Народно събрание.

„Считам за голямо губене на време, особено в този момент, в който държавата има нужда от работа всеки един ден за справяне с последиците от пандемията и за развитие на държавата, ние да губим време в преминаване през едно Велико Народно събрание“, каза Марешки за БНР.

По думите му партията вероятно ще гласува против свикване на Велико Народно събрание, но с уточни, че очакват да видят конкретните предложения.

„Изключително закъсняла стъпка в правилна посока, макар и недостатъчно решителна, по отношение на времето е стъпка встрани. Бойко Борисов използва тези предложения, за да печели време и за да си гарантира, че ще остане на власт до края на редовния мандат на това Народно събрание. След това ще вкара страната в доста трудно предсказуема фуния на Велико Народно събрание“, коментира за БНР Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“. По думите му това, което се предлага, не е нова Конституция, а по-скоро сериозна ревизия.

Бойко Борисов оглави протеста срещу себе си, написа във Фейсбук Слави Трифонов.

 

Предложенията на министър-председателя Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция са опит за измъкване от ситуацията. Това заяви за БГНЕС юристът и психолог Десислава Христова, която е една от протестиращите пред Триъгълника на властта в центъра на столицата. „Това е опит на Борисов да се направи на реформатор. Той предлага неща, които са отдавна мислени и искани от хората и сега изведнъж се сеща за тях. Няма как да приемем нещо от него, защото смятаме, че тази власт е нелегитимна“, каза Христова. Според нея този кабинет и това Народно събрание не трябва да функционират повече.

„С тези чупки, прикрити под формата на реформи, премиерът бяга от служебно правителство“, заяви юристката. Тя смята, че в своето изявление Борисов е отделил твърде много внимание и на президента Румен Радев. „Няма как да приемем предложенията, искаме служебно правителство“, категорична е Христова.

"Току-що Бойко Борисов стана официален лидер на протестите. Интересното изглежда предстои.", написа Виктор Димчев.
 

"120 депутати трябва да внесат проект за конституция, между два и пет месеца трябват, за да бъде гласуван този проект, после да се приеме със 160 гласа и след това - още три месеца, за да се насрочи Велико Народно събрание. Откъде ще ги вземете, г-н Борисов? С кого се разбрахте? С ДПС, с БСП? С кого се разбрахте да съберете тези 160 гласа?", коментира Мая Манолова. Попитана дали е „за“ нова конституция тя отговори утвърдително. Според нея обаче Борисов „вече не е човекът, който може да предлага нова конституция".

Коментари 82
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

82 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 1 час

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 1 час

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 1 час

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 2 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 2 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 2 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 3 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 4 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 4 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 4 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 4 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 4 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 4 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо