Още по темата

Украинци блокираха ремонта на българските изтребители МиГ-29, а компанията, която трябваше да достави нови кораби за флота се отказа.

Украинската държавна компания „Укроборонпром“ внесе жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу решението на Министерството на отбраната от 6 декември 2017 г. за поддръжка на бойните самолети МиГ-29.

Военните ни пилоти не искат да летят - напрежение на "Граф Игнатиево"

Радев към Каракачанов: МиГ 29 не отговарят на съвременните изисквания

Румен Радев: Доживяхме Цветанов да обвинява Швеция в корупция

Жалбата е внесена вчера, 19 декември, съобщиха от Министерството на отбраната.

Съгласно това решение се осигуряваше поддръжката на 15 изтребителя МиГ-29 за срок от 4 г., срещу сума 82 млн. лв.

Министерството на отбраната е избрало процедура на пряко договаряне с РСК „МиГ“, защото руското дружество единствено притежава лиценз, произвежда оригинални резервни части и разполага със способности да ремонтира и удължава експлоатацията на изтребителите МиГ-29.

„Укроборонпром“ обаче оспорва това. Украинската компания също изпълнява поръчки за модернизация на съветски военни самолети.

В резултат на жалбата и блокираната процедура на практика се прекъсва поддръжката на българската бойна авиация. Предвидените средства се връщат в държавния бюджет като ще бъдат необходими минимум 3 - 4 месеца за осигуряване на нови за ремонт и поддръжка на българските бойни самолети.

Жалбата е внесена без платена такса, което според Министерството на отбраната подсказва, че единствената цел е блокиране на процедурата.

Междувременно в 09:00 часа днес в министерството беше депозирано писмо, с което МТГ „Делфин“ съобщава, че се оттегля от преговорите и подписването на договор за реализация на инвестиционен проект „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб“.

Като основен мотив за оттегляне „Делфин“ сочи реално намалената с 20% стойност на проекта за инвестиционен разход заради въведения от 1 януари 2017 г. ДДС върху всички военни сделки.

Още тогава беше известно, че в резултат на решението на Народното събрание сумата от 820 млн. лв., реално се намалява със 164 млн. лв. Именно това беше и основната причина няколко чуждестранни компании, заявили интерес към проекта, да се оттеглят и да не участват в процедурата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.