Още по темата

87% от българските деца са в интернет, всяко 5-о дете е имало среща с човек, с когото се е запознало в социалните мрежи, а 48% от децата не могат да различат в тази среда дали една информация е истина или лъжа.

Дигиталният свят крие невероятен потенциал, но и крие твърде много рискове и опасности.

Това стана ясно от проучване, представено на конференцията на тема: „Състоянието на децата в дигиталния свят през 2017 г.“, организирана от УНИЦЕФ и Държавната агенция за закрила на детето. 

Има около 300 млн. деца по света, които нямат интернет и това трябва да се промени, защото сред тях са и деца в неравностойно положение, живеещи сред лишения, заяви Мария Хесус Конде, председател на УНИЦЕФ за България.

Поглеждаме в телефона си средно по 47 пъти на ден

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Животът на децата вече е невъзможен без интернет, което няма нищо общо с детството на предишните поколения, заяви Мария Хесус Конде, председател на УНИЦЕФ за България при откриването на конференцията. Времената, обаче, се промениха и тази година годишният ни доклад установи, че цифровия свят промени децата. Което върви в пряка връзка с тяхното опазване от опасностите, които дебнат в него, поясни Конде.

Социалните мрежи засилват стреса и страха в младите

Кои са любимите приложения на тийнейджърите

В Африка над 60% от децата нямат интернет, докато в Европа този процент е 4. 

Младите хора (на възраст 15–24 години) са най-свързаната възрастова група. В световен мащаб 71% от тях са онлайн, в сравнение с 48% от общото население. Един на всеки трима интернет потребители в света е дете или подрастващ под 18-годишна възраст. В някои държави е вероятно децата на възраст под 15 години да използват интернет, колкото възрастните над 25 години. Смартфоните подхранват т.нар. култура на спалнята.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК