Още по темата

Многоброен протест се провежда пред сградата на Съдебната палата в София тази вечер в подкрепа на Желяз Андреев, за чието екстрадиране настояват Съединените щати.

Подкрепящите Желяз излязоха пред Съдебната палата с плакати в ръце: „Няма да дадем Желяз”, „Подкрепа за Желяз, подкрепям го и аз” , множеството скандира „Свобода”.

​Със скандирания: „Днес е Желяз, утре може да съм аз“ и „Ние сме Желяз, ние сме с вас“, хората подкрепиха младия мъж. 

Колеги на Желяз знаели, че има нещо нередно

Има възможност Желяз да не бъде екстрадиран

„Изключително радостен съм от тази огромна подкрепа. От няколко дни насам си мисля, че едва ли има някакъв възможен начин, по който аз мога да изразя своята благодарност на първо място към семейството ми, към приятелката ми, към моите приятели, към подкрепата на всички хора, която получавам в своя роден град Добрич“, благодари Андреев.

Протест в подкрепа на Желяз се провежда и в родния град на момчето – Добрич. Там хората започнаха да събират подписка до премиера Борисов.

Източник: БГНЕС

По-рано днес стана ясно, че Интерпол иска да бъдат задържани още четирима българи със сходни обвинения като на Желяз Андреев. Но главният прокурор Сотир Цацаров, обяви, че до задържане няма да се стигне.

Със случая вече се зае Външно министерство, а Министерството на правосъдието изпрати покана до Департамента за правосъдие на САЩ с молба за спешни консултации.

Той е обвинен в нарушаване на оръжейното ембарго в Сирия, заради което е заплашен от до 20 години затвор в САЩ.

Вчера окръжният съд в Добрич освободи от ареста и постанови мярка за неотклонение „подписка“ в 60 дневен срок на Желяз Андреев. Предстои насрочване на дата за делото по искането за екстрадиция. Приятелката му потвърди, че двамата са били на най-ниското ниво. 

Той работил в кол център в София. Работата му била да отговаря на имейли и телефонни обаждания и търгувал със сирийските авиолинии. Така обаче е нарушил ембаргото на САЩ за търгуване със Сирия. Управителите на фирмата вече излежават 2-годишни присъди в САЩ. Разследването е във Флорида. 

Източник: БГНЕС

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram