Още по темата

Пациентите ще доплащат за медицински изделия или болниците ще трупат по-големи дългове. Това са вариантите, след като стана ясно, че според новия Рамков договор парите, които Здравната каса ще отпуска, са намалени. 

В този списък влизат стентове, протези, клапи, пейсмейкъри, импланти, консумативи за определени процедури, и новите цени са от 1 април. Средно Касата ще плаща с 20% по-малко. Това обясни проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Света Екатерина” в „Здравей, България” по NOVA

Дали пациентите ще плащат тази разлика ще зависи от фирмите - ако те свалят цените на Касата, тогава хората няма да доплащат. Но ако те кажат, че това не може да стане - има два варианта - или пациентът доплаща, или болницата натрупва така дългове, посочи Начев. 

Ако все пак фирмите се съгласят, ще се направят анекси. 

„Изпратили сме писма до всички фирми-доставчици с молба да свалят цените за НЗОК. Дали пациентите ще доплащат за изделията сега зависи само от въпросните компании”, каза проф. Начев.

Лекарят даде пример с цената на т.нар. "изкуствено сърце”. За него Касата вече ще плаща 133 000 лева, а досега се предвиждали 163 000 лева. Ако фирмата не се съгласи да свали цената на 133 000 лева, пациентът трябва да доплати. 

"Защо трябваше да се казва в последния момент - това е рамков договор, болниците така или иначе имат такива материали, закупени на цените досега. Това не е нормално", каза той. По думите му 12 души чакат в момента и не могат да се оперират, защото в болницата не знаят на каква цента ще е това. 

Оставка в НЗОК, Ананиев: Няма да има забавяне на лечението на болните

Скандалът с дълговете на НЗОК се заплете

Скандал: Здравният министър обвини шефа на НЗОК в лъжа

"Всички знаем, че смъртността в България се дължи на 65% от сърдечно-съдови заболявания, а всички намалени консумативи са в областта на сърдечно-съдовите заболявания", заяви той. 

Той поясни, че лечебните заведения имат запас от такива консумативи, но те са били закупени на по-високите цени. В случай че се наложи с тях да се спасява човешки живот, но болният не е платежоспособен, разходите остават за сметка на болницата.

„Задължителните здравни осигуровки, които плащаме, не са достатъчни. Предполага се, че с тях трябва да се покрие пакет, който изисква три пъти повече пари. Затова е необходимо този пакет да се осъвремени. А хората трябва да знаят, че може да им се наложи да доплащат за здравни услуги”, коментира още проф. Начев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram