Още по темата

Незабавно да бъдат укрепени и обезопасени горелите тютюневи складове в Пловдив – това разпореди Окръжната прокуратура в града. 

На 25 август е извършен оглед на мястото, след който Окръжната прокуратура е уведомила кметството в Пловдив и Главната дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство” към Министерство на културата.

За да се предотврати разрушаването и за да се избегне опасността от инциденти, е разпоредено да се вземат мерки за укрепването на тютюневите складове.

В 7-дневен срок прокуратурата трябва да бъде уведомена за предприетите мерки.

В събота (20 август) в Пловдив изгоряха четири от тютюневите складове. Близо 30 огнеборци овладяха пожара, но тютюневият град беше унищожен. Изгорелите складове са част от групов паметник на културата, наречен "Уличен ансамбъл "Иван Вазов" – "Цанко Дюстабанов". Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. 

Вчера съдът в Пловдив остави в ареста бездомника Любомир Данчев, обвинен за палежа на тютюневите складове. Съдът прецени, че той може да се укрие или да извърши друго престъпление, защото има богато съдебно минало.

Източник: Nova.bg

Още с влизането си в съда Данчев заяви, че е изкупителна жертва и няма нищо общо с палежа. Той отрече да е забравил запалена цигара в помещението, което е обитавал в сградата.

Тютюневите складове в Пловдив горели със син пламък

Кметът на Пловдив не знае на кого са складовете

Бездомник задържан за огъня в тютюневия склад. Вижте пожара от дрон

В огледа на четирите горели тютюневи склада участваха трима следователи

от Окръжна следствена служба-Пловдив, разследващи полицаи и експерти от сектор „Пожаро-технически експертизи“ на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, светила огнеборци от Академията на МВР и специалисти от Националния институт по криминология и криминалистика и Базовата научно-техническа лаборатория на полицията в Пловдив.

Според експертите металните въздуховоди, които свързват част от складовете в Тютюневия град,  

са една от причините за прехвърлянето на огъня през улиците по време на пожара в събота и как се е стигнало до пламването на четвъртата сграда на ул. „Г.М.Димитров“, собственост на „Галакси Пропърти груп“. Той е свързан с отсрещната постройка с подобен метален въздуховод, по който искри и пламъци най-вероятно са достигнали тавана на съседната сграда.

С това топпожарникарите обясняват и факта, че тя е горяла отгоре надолу.