Още по темата

По-високи заплати и нови работни места от 1 януари. Данните са на Българската търговско-промишлена палата. Причината е, че бизнесът отчита ръст на приходите и съживяване на икономиката, информира NOVA.

До момента сме изработили и държавата е похарчила над 32 млрд. лв. Резултатът – изпращаме най-успешната година от 2008 г. насам, твърдят икономисти. Бизнесът е на същото мнение.

Общо около 200 хил. са новите работни места, а всеки втори работодател у нас планира да увеличи заплатите на своите служители с между 10 и 20 %.

Можете ли да си позволите да имате деца в България

Кой взима заплата от 3500 лв. у нас

Икономисти - силен ръст на заплатите в България догодина

Равносметката за вече изминалата година, според националната статистиката – отчитаме абсолютен рекорд в историята по брой заети българи.  Работим повече, харчим повече и пълним хазната все по-лесно. За бизнеса 2017 г. е първата „глътка свеж въздух” от 8 години насам.

„Една успешна година. Има ръст на БВП почти 4%”, заяви Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал в България. „Това е най-добрата следкризисна година за България. Имаме намаляване на безработицата. От 1 до 6 - оценката е 4”, коментира икономистът Румен Гълъбинов.

Бизнесът прави смели планове и обещава по-високи заплати още от 1 януари.

Причината – в много от секторите има сериозна липса на кадри. „Когато има една работа, която трябва да се свърши, но няма кой да я свърши тя остава несвършена и това се отразява на всички – заплати, доходи”, коментира Васил Велев.

Държавата също вдига социалния праг. Още преди края на тази година стана ясно, че пари в хазната – има. „Приходните агенции са с милиард повече приходи”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Парите щели да отидат за пенсии, учители, полицаи и майки. От следващата седмица минималната заплата също се увеличава. Имало обаче и пропуски. Борбата с корупцията, например, се наблюдавала много внимателно от потенциални инвеститори, твърдят експерти.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.