Още по темата

Болно дете чака пет месеца отговор от Фонда за лечение на деца и накрая получи отказ.

Родителите разказаха пред „Здравей, България” по NOVA, че са чакали от 3 май до 12 септември, за да разберат, дали държавата ще помогне за лечението. Накрая са получили отказ. А други деца със същата диагноза - фибуларна хемимелия, са получавали финансиране.

Детето се ражда с пълна липса на малкия пищял и съответно с деформация в стъпалото и глезена. Липсват три от пръстчетата, има и скъсяване на крака. 

Лекарите в България са обяснили, че операция може да бъде направена, след като детето навърши 2 години. От ортопедична болница във Виена обаче са предупредили родителите, че трябва спешна хирургична намеса още на 8-месечна възраст, за да се спре изкривяването на крака.

От Фонда не са обяснили защо са се бавили толкова с отговора си. Родителите разказаха, че им е било заявено, че детето е на много малка възраст и е опасно да бъде лекувано в чужбина.

„Когато родителите са подали заявлението, детето е било едва на един месец. Фондът работи по такъв начин, че задължително сондира мнението на експерти. А те от своя страна са казали, че това може да бъде излекувано в България. Въпросът дали това да бъде направено сега, или по-късно не е дискутиран. Кой гарантира дали нашите или чуждите специалисти са прави”, коментира директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ.

Той поясни, че в правилника е написано, че ако лечението може да се осъществи у нас, няма как да се отпуснат средства за чужбина, смята проф. Пилософ.

Директорът на Фонда е категоричен: „Лечението в чужбина не е панацея”. По думите му „няма как всички да отидем в чужбина да се лекуваме”.

„За да отпусна аз парите, (случаят) трябва да отговаря на всички законови изисквания на правилника на Фонда. В правилника на Фонда е записано черно на бяло, че ако лечението може да се осъществи в България, няма как да се отпуснат средства за чужбина”, заяви Пилософ. „Точка. Оттам нататък спорът е медицински”.

Проф. Пилософ подчерта, че Общественият съвет към Фонда е консултативен орган и той като директор не може да подписва решения, които противоречат на закона.