Още по темата

Парламентът прие държавния бюджет за 2018 г. В него са заложени приходи от 23,515 млрд. лева. А разходите възлизат на 24,178 млрд. лв., включително бюджетните трансфери към общините, Националната здравноосигурителна каса, Държавното обществено осигуряване, министерствата и вноската на България в бюджета на Европейския съюз. Заложеният дефицит е 662 млн. лв.

Летище София отбеляза рекорд и скара депутатите

Депутатите запазиха партийните субсидии

Рамката беше приета със 120 гласа „за“, 86 „против“ и 1 „въздържал се“. Приходите от данъци са в размер на 21,040 млрд. лева. Разходите, без трансферите, са 11,962 млрд. лв.

В бюджета за 2018 г. се предвижда икономическият ръст слабо да се забави до 3,9%. Крайното потребление да се повиши с 4,7 %, а ръстът при инвестициите да се ускори до 4,3 %. При засилване на вътрешното търсене, растежът на вноса на стоки и услуги ще достигне 7,1 %.

През 2018 г. нивото на безработица се очаква да достигне до 6,2 %. В средносрочен план за данъците не се предвиждат значителни промени, като се запазва правителственият приоритет за ниски данъци.

Депутатите удължиха работното си време до 23:00 часа за гласуването на бюджета.

В пленарна зала присъстваха вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният министър Валентин Радев, енергийният министър Теменужка Петкова, социалният министър Бисер Петков, министърът на околната среда и водите Нено Димов, регионалният министър Николай Нанков.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК